Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. mart 2020.

Zahvaljujući sredstvima države, Odsek za gastroenterologiju u kraljevačkoj bolnici opremljen je novim aparatom za kolonoskopiju, a od donacije poslovnih saradnika kupljen je i aparat za dezinfekciju najnovije generacije

Zahvaljujući sredstvima devet poslovnih saradnika, Odsek za gastroenterologiju u Opštoj bolnici „Studenica“ „ponovio“ se savremenim aparatom za pranje i dezinfekciju endoskopa. Linija najnovije generacije, vredna skoro sedam miliona dinara, instalirana je u Kabinetu za gastroenterologiju i za sada je jedina u Srbiji. Omogućava kompletnu dezinfekciju, jer se sastoji od uređaja za pretpranje, pranje i sušenje fleksibilnih endoskopa.

V.d. direktora OB ''Studenica'' dr Zoran Mrvić ističe da je sredstvima od oportuniteta koje je ovoj bolnici dodelilo Ministarstvo pravde, za oko 2,4 miliona dinara kupljen i jedan kolonoskop, a sredstvima opredeljenim od Ministarstva zdravlja - gastroskop. Time je kabinet kompletno opremljen, što će znatno poboljšati uslove za rad, kao i kvalitet pruženih usluga. Kraljevačka bolnica učestvuje u državnom projektu skrininga karcinoma debelog creva, gde beleži odlične rezultate. Kraljevo je drugi grad u Srbiji po broju urađenih kolonoskopija, na osnovu kojih se na vreme otkrivaju početne promene koje dovode do nastanka karcinoma debelog creva.

Dr Predrag Milenković, šef Odseka za gastroenterologiju ističe da je sada ovaj kabinet jedan od najsavremenijih ne samo u Srbiji, već i u širem regionu. Dobro opremljen Kabinet za endoskopiju, pored savremenog aparata za dezinfekciju, podrazumeva i nabavku savremenih endoskopskih video lanaca koji zahvaljujući komponentama sa izuzetnom rezolucijom pružaju mogućnost lekaru da kvalitetno odradi dijagnostiku, kao i interventne procedure. U Odseku za gastroenterologiju su i lekari i tehničari obučeni za rad na savremenim aparatima, prate se novine vezane za rad u endoskopiji, jedino što im je trebalo je podrška u vidu nabavke savremene opreme, koju su kupovinom ovih aparata i dobili.

Glavni tehničar u Odseku za gastroenterologiju Petar Torlaković navodi da na pregled u endoskopski kabinet dolaze i pacijenti sa teritorije Čačka, Vrnjačke Banje, Trstenika, Raške, Novog Pazara, Tutina, itd. Radi se o velikom broju pacijenata i velikom broju obavljenih endoskopija.

Primera radi, na velikim klinikama se godišnje uradi 350 skrining pregleda, u Kraljevu više od 200, u Somboru 50 do 60, u Kruševcu 10 do 20, a u Čačku se ne rade endoskopski pregledi.

Zbog toga je opremanje ovog kabineta savremenim aparatima veoma značajno, jer će se poboljšati i ubrzati dijagnostika, a time i lečenje pacijenata.

      Dragana Petrović, PR Opšte bolnice „Studenica“

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Alma pruzljanin

    Gost - Alma pruzljanin

    Treba da zakazem preglex
    • Ime: Alma pruzljanin