Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

6. mart 2020.

„Smatrali smo da se grad može razvijati jedino ako ostvaruje rast BDP od sedam procenata; nažalost, posle sankcija, dogodila se tranzicija, a mnoge firme su nestale“, ovako o svom novom delu govori dr Milan Matijević

U kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani", sinoć je predstavljena nova knjiga dr Milana Matijevića, kraljevačkog publiciste i hroničara pod nazivom „Sećanje na Kraljevo u Društvenom planu razvoja 1981-1985".

Milan Matijević je doktor ekonomskih nauka iz Kraljeva. Radio je u Zavodu za javno zdravlje Sreza Kraljevo i u Privrednoj komori Kraljevo. Predsednik je Društva ekonomista Kraljeva i član Upravnog odbora Saveza ekonomista  Srbije. Svojevremeno je bio i direktor Robne kuće „Beograd" u Kraljevu i generalni direktor Šumsko-industrijskog kombinata Jasen.

Otkad je u penziji, predmet njegovog interesovanja je privredna prošlost našeg grada, a knjiga koja je sinoć promovisana, samo je jedna u nizu Matijevićevih dela iz oblasti privredne prošlosti Kraljeva.

Prema rečima autora Milana Matijevića, pomenuta knjiga objašnjava dinamiku Plana razvoja u tom periodu,  ali i lepo sećanje na firme koje su bile nosioci moćne privrede u gradu na Ibru:

- U tom periodu bio sam predsednik Izvršnog saveta Skupštine opštine Kraljevo,  izvršnog organa koji je dobio zaduženje da napravi Plan razvoja. Iz plana koji smo moji saradnici i ja tada napravili, i sadašnje generacije mogu mnogo da nauče. U tom dokumentu naveli smo visoku stopu rasta društvenog bruto proizvoda, koju su nažalost, oni koji su došli posle nas smanjiivali. Smatrali smo da se grad može razvijati jedino ako ostvaruje rast društvenog bruto proizvoda od sedam procenata. Nažalost, posle dugogodišnjih sankcija, dogodila se tranzicija, a mnoge vodeće firme su nestale.

Prema rečima Matijevića, sećanje na ekonomske gigante, u periodu kada je ovaj grad bio na samom vrhu industrije i ekonomskog razvoja u bivšoj Jugoslaviji, izvedeno je uz pomoć sačuvanih  prospekata, koji su ukazivali na ozbiljnost i moć poslovanja ovih firmi, a poseban deo posvećen je odličnim kadrovima, koji su, tvrdi autor knjige, predstavljali stub  i ponos gradske privrede:

- Želja kojom sam se rukovodio dok sam pisao ovu delo bila je da se setimo neponovljivih kadrova po kojima je ovaj grad bio naširoko poznat, ne samo rukovodećih ljudi, već i radnika, inženjera, pekara, zavarivača, koji su vodili privredu. Naše školstvo je proizvodilo odlične kadrove, koji su pravili privredne podvige širom Evrope. Meni je ta materija bliska, jer sam vodio nekoliki firmi u Kraljevu i znam kako smo se kotirali na evropskom tržištu, a velika je nepravda što su ti  kadrovi dana  zaboravljeni - smatra  Matijević.

Miladin Miladinović, doktor ekonomskih nauka, poslednji predsednik Opštinskog komiteta Saveza komunista u Kraljevu i načelnik za privredu opštine Kraljevo u periodu ekonomskog procvata grada, jedan od govornika na sinoćnoj promociji  pohvalio je dugogodišnji trud autora da sačuva istaknute ljude i događaje od zaborava.

- Veoma sam ponosan što imam tu čast da govorim o liku i delu našeg Milana Matijevića, koji tokom svih ovih godina predstavlja „sećanje grada", kao čuvar uspomena na sve one ličnosti koje su obeležili ovaj grad.  Osim što podseća na čuvene kadrove, koje je dao ovaj grad, knjiga je i odlično štivo za studente ekonomije, s obzirom da sadrži pregršt podataka, detalja i objašnjenja - smatra Miladinović.

            Jovana Ristić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Branko

    Gost - Branko

    Medijapan I Rutner su ogledalo i  namera tadašnjih stručnjaka.. 
    • Ime: Branko