Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. mart 2020.

Članovi USPRS, kojima se predstavnici ostala tri sindikata neće priključiti, pojašnjavaju svoju doslednost i razloge za štrajk 17. marta i otkrivaju ko u prosveti ima najviše razloga da se raduje zapošljavanju na neodređeno vreme (ukupno 214)

Štrajk prosvetnih radnika zakazan za 17. mart, tužba koju deo prosvetara vodi protiv Vlade zbog nepoštovanja Sporazuma iz 2015. i nezadovoljstvo roditelja, učenika i nastavnika aktuelnom reformom obrazovanja samo su neke od tema današnje konferencije za novinare u Kraljevu predstavnika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Zbog toga što tražimo hitne pregovore o povećanju sadašnjih koeficijenata kako bismo zauzeli poziciju za platne razrede za koje imamo obećanja da će važiti od 1. januara 2021, članovi USPRS Srbije stupiće u štrajk od 30 minuta u 780 škola, a istog dana u 12.05 ispred Ministarstva prosvete u Beogradu imaćemo protest najavili su danas predstavnici ovog sindikata.

Vladimir Adžić, član Predsedništva USPRS rekao je da ne veruje da će Vlada ispuniti Sporazum o rešavanju spornih pitanja, koji je sa četiri reprezentativna sindikata potpisan još u aprilu 2015. godine.

- Unapred kažem da im ne verujem, jer ko je bio jednom prevaren - ne veruje i sledeći put. Pregovori sa ministrom prosvete i premijerkom, koja je 6. Marta obećala da će biti stanva i za prosvetne radnije liče na predizborna obećanja, jer Vlada četiri godine ništa nije uradila da isplati ono što se sama obavezala da isplati - kazao je Adžić.

USPRS ima članstvo u 780 škola i blizu 30.000 članova, koji će, pored pomenutog protesta u Beogradu, svoje nezadovoljstvo iskazati i štrajkom od 30 minuta u svih 780 škola. Članovi ostala tri sindikata neće im se pridružiti.

- Konkretno USPRS traži po sporazumu iz 2015. isplatu šest svetosavskih nagrada, što je 30.000 dinara po zaposlenom i isto toliku iisplatu pomoći iz budžeta, što je ukupno 60.000 na nivou našeg sistema. Budući da imamo više od 100.000 zaposlenih u prosveti, to je šest do 6,6 milijardi. Ova država taj novac ima, jer kad nešto duguješ, dužan si da isplatiš - ocenio je Adžić.

Gordan Marković, predsednik Sindikata obrazovanja Kraljevo, podsetio je da je tokom prethodnih godina na teritoriji Raškog okruga sproveden samo simboličan broj konkursa za zapošljavanje na neodređeno vreme, a sada su u toku aktivnosti kojima bi u Kraljevu, Raški i Vrnjačkoj Banji 214 zaposlenih trebalo da dobije ugovor na neodređeno vreme.

- Ubedljivo najviše, na neodređeno vreme biće primljeno čistačica, učitelja, nastavnika srpskog jezika, matematike i domara. Vlada je o ovome odlučila verovatno iz nekih svojih interesa, ali mi moramo da budemo zadovoljni zato što će na taj način jedan broj članova sindikata rešiti svoju nezavidnu situaciju - kazao je Marković.

On je član radne podgrupe za praćenje radnog angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Školske uprave Kraljevo.

- Do sada je od Komisija za novo zapošljavanje dobijena saglasnost za 177 radnih mesta, od čega 128 u Kraljevu, 25 u Raški i 24 u Vrnjačkoj Banji, a očekuje se i četvrta faza u kojoj treba da bude bude odobreno još 28 konkursa: za Kraljevo, još šest za Rašku i tri za Vrnjačku Banju – kazao je Marković.  

Marija Stošić, portparolka Sindikata obrazovanja Kraljevo govorila je o programima nastave i učenja, ocenjujući da se „osmišljavaju nerealno i u neskladu sa, najblaže rečeno, razvojnim karakteristikama učenika“:

- U Francuskoj učenici imaju sedam do 10 nastavnih programa, u Švajcarskoj šest, u Velikoj Britaniji, u prva dva razreda uči se šest do 8 programa, u Americi šest do devet programa, a učenici u našim srednjnim školama imaju po 18 predmeta, odnosno sedam do 10, pa i 12 nastavnih časova dnevno!

Takođe, dodala je ona, u osnovnoškolskim programima, kroz koje se učenici pripremaju za programe daljeg školovanja, nastava je usmerena na ishode, umesto na učenje, što predstavlja dodatnu teškoću i opterećenje i za učenike i za nastavnike, a ne obezbeđuje kvalitet u pogledu stečenog znanja.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Gitarist

    Gost - Gitarist

    Bežite sa vidika, kako vas nije stamota. Samo brinete za svoje interese. 
    • Ime: Gitarist