Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

16. mart 2020.

Javni prevoz u Kraljevu – po redovnom režimu, zatvaraju se svi dnevni i centri za stare, škole, vrtići, ali će kafići i restorani, uz poštovanje posebnih uslova moći da rade od 8 do 20 časova; ovo je samo deo odluka nadležnih

Posle sinoćne odluke o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji čitave Srbije, Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu doneo je jutros nekoliko naredbi. Naloženo je svim predsednicima mesnih zajednica na teritoriji užeg gradskog jezgra da oforme kol centre koji će biti namenjeni za komunikaciju sa starim i iznemoglim licima u smislu pružanja neophodne pomoći i dostave najpotrebnijih životnih namirnica.

Takođe, naloženo je Odeljenju zaduženom u Gradskoj upravi za poslove saobraćaja da obavesastanak sa svim gradskim javnim prevoznicima koji obavljaju gradski i prigradski prevoz u Kraljevu kako bi izvršili sve neophodne mere za nesmetano funkcionisanje gradskog javnog prevoza.

Gradski javni prevoz u Kraljevu, kako je posle sednice Štaba saopštio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, obavljaće se u skladu sa redovnim režimom vožnje.

Naloženo je i Centru lokalnih usluga grada - zatvaranje svih dnevnih centara i centara za stare koji postoje na teritoriji grada.

Centar za socijalni rad će nastaviti svoj rad i biće isplaćivane sve pomoći licima koja se nalaze u stanju socijalne potrebe.

- Nalaže se i Crvenom krstu Kraljevo da vrši isporuku toplih obroka, lekova i svega drugog što je neophodno starim i iznemoglim licima. Pozivamo volontere koji žele da pomognu da se jave u prostorije Crvenog krsta Kraljevo, Ulica Cara Lazara 19 ili da ih pozovu na broj telefona 316 650 kako bismo imali što veći broj volontera, ali molim građane da ne pozivaju Crveni krst ako imaju mlađe članove domaćinstva koji mogu da im dopreme hranu i lekove. Apelujem na upravnike stambenih zajednica u gradu da budu solidarni sa stanarima, apelujem na komšije da pomažu starim licima koja žive u njihovim zgradama da budemo solidarni.  Tek ako neko nema nijednu vrstu pomoći treba da pozove Crveni krst. Apelujem na građane i da ne zovu svi Zavod za javno zdravlje i kada znaju da im nije ništa, samo da bi bili sigurni. Apelujem i na novinare da pravovremeno i istinito izveštavaju, da ne širimo paniku, da dajemo građanima prave informacije, da slušamo struku, da se ne obrazujemo preko društvenih mreža, nego da slušamo stručne ljude, lekare, one one koji znaju kako da se izborimo sa ovom pošasti.  Ovo vreme ne treba da koristimo  za strančarenje – poručio je Terzić.

Pogledajte celu izjavu gradonačelnika Kraljeva posle sednice gradskog štaba:

U Kraljevu (još) nema zaraženih, dodao je on, ocenjujući da je vrlo moguće da ćemo ih uskoro imati.

- Zato moramo da budemo ozbiljni, da se pridržavamo svih aktivnosti. Nećemo zatvoriti ugostiteljske objekte, ali ćemo ograničiti njihovo radno vreme od 8:00 h do 20:00 h. U jednom ugostiteljskom objektu može da bude najviše 50 gostiju, a rastojanje između njih mora da bude najmanje jedan metar – kazao je gradonaćelnik Kraljeva, nalavljujuži da će nadležni Odeljenja za inspekcijske poslove, ali i drugih službi u okviru gradske uprave imati drugačije, „preraspodeljeno“ radno vreme, pa će inspekcijske službe i u večernjim satima obilaziti ugostiteljske objekte.

Policijska uprava, kazao je Terzić, takođe će biti dodatno angažovana:

- Vodićemo računa da se naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije poštuju.  Nemojmo se šaliti i kao proteklog vikenda stavljati slike po društvenim mrežama iz kafana i restorana iz punih kafana i restorana sa porukama da nam „korona ne može ništa. Molim vas da štitimo naše očeve, majke, sve starije ljude, jer je to jedini način da uspemo da se izborimo sa koronavirusom.

Ova fotografija nastala je neposredno posle sednice Gradskog štaba, ispred Komercijalne banke

Na novinarsku primedbu da je mnogima nepoznanica kako će ubuduće raditi u situaciji kada više ne rade vrtići i škole, a mnogi zaposleni nemaju nikoga ko bi im čuvao decu dok su na poslu, Terzić je odgovorio da će „sva preduzeća i sve ustanove čiji je osnivač grad Kraljevo, ali i privatna preduzeća nastaviti da rade“:

- U nekim slučajevima imaćemo preraspodelu radnog vremena, a u drugim, kada je to moguće, radiće se i na daljinu, odnosno od kuće. U skladu sa uputstvima koja će uskoro stići od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o načinu, biće organizovana nastave na daljinu. Što se tiče dece koja su do sada odlazila u vrtiće škole, moraće da se pronađe način kako bi ona bila bezbedna u okviru svojih kuća. U javnim ustanovama i preduzećima možemo pronaći rešenja da, pri manjem obimu posla, oni zaposleni koji imaju decu starije uzrasne dobi, provedu vreme na poslu, dok oni roditelji koje imaju decu koja pohađaju vrtiće ili škole treba deo svog radnog vremena provedu kod kuće. Trudićemo se da to uradimo u okviru javnih ustanova, preduzeća i u okviru Gradske uprave, ali moraćemo da pronađemo takve načine i u okviru privatnih preduzeća koja imaju takvu mogućnost. Apelujem na poslodavce u svim privatnim preduzećima da pokažu solidarnost na taj način što će pomoći pogotovo majkama da budu uz svoju decu. Svi smo sada u problemu, u problemu su i vlasnici privatnih preduzeća, na prvom mestu onih privatnih preduzeća koja su izvozno orijentisana, jer im se porudžbine odlažu ili otkazuju. Oni će imati manje priliv novca, ali sada nam je najvažnije da zaštitimo živote ljudi, pa tek posle treba da govorimo o prihodima, profitu i zaradama – ocenio je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.

U odgovoru na primedbu novinara da niko od radnika u Gradskoj upravi nema zaštitne maske ili rukavice, da takve zaštite, uključujući i dezinfekciona sredstva, nema ni u apotekama, gradonačelnik Kraljeva je najavio da će tokom današnjeg dana Apoteka Kraljevo dobiti nove količine zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju.

- Mnogi građani kupuju i više dezinfekcionih sredstava i više maski nego što im je neophodno. U prodavnicama kupuju više šećera, brašna... i svega drugog što im nije neophodno. Ako kupite 10, 20, 30 kilograma šećera ili brašna, za vašeg komšiju možda neće biti  te namirnice. Na svu sreću, država ima dovoljno brašna za čitavih 12 meseci, ali nema dovoljno maski. Čekamo da dođu iz Kine, radi se o nabavci pet miliona komada. Kada stignu, biće ih dovoljno praktično za svakog stanovnika Srbije, ali moramo da pokažemo solidarnost: nemojte kupovati više nego što vam je potrebno!

Bilo je novinarskih primedbi što sastanku Štaba nisu prisustvovali direktor kraljevačke bolnice, niti direktorka Doma zdravlja, pa novinari nemaju kome da postave pitanje koliko bolnica ima respiratora, Terzić je odgovorio je da su oni na sastancima u Beogradu u Ministarstvu zdravlja, ali da su i bolnica i dom zdravlja imali svoje predtavnike na sastanku.

- Na sastanku nije bilo donošenja specifičnih mera koje postoje samo u Kraljevu, a ne i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji – istakao je Terzić.

On je naveo da će se restorani posebno organizovati  za dostavu hrane u većem obimu nego do sada.

- Želeli bismo da se, što je moguće više, hrana se dostavlja domaćinstvima po kućama i stanovima, da ljudi izbegavaju da odlaze ugostiteljske objekte u većem broju. Znam da nije lako mladima koji ovih dana treba da slave punoletstva onima, ili onima koji su želeli da prosave venčanja. Ne znamk koliko će ovo trajati i zato molim sve da bude razumni, odgovorni prema sebi, ali i prema gostima koji treba da dođu na ta veselje – naveo je Terzić, apelujući na sve h da se potrudimo da socijalne kontakte smanje na najmanju moguću meru.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Rade

  Gost - Rade

  Gradski stab vodi Kočović starostipreko 70 godina,stari komunistički kadar. Nikom nije preneo iskustvo. Biće ko kad je umro Tito. Da li je moguće da ništa nije uznapredovalo od osamdesetih prošlog  veka ili je ovo tužni pokazatelj našeg aparata.
  • Ime: Rade
 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Alo majstori, šta sa starima sa seoskih područja, Mlanča, Studenica, Rudno, ......!?!?
  • Ime: Dejan
 • Gost - Milan Pavlović

  Gost - Milan Pavlović

  Veću glupost nisam čuo od toga da kafići rade od 8 ujutru do 8 uveče!
  Aloo gospodo vi koji ste u gradskom veću i koji ste sišli sa brda u grad,jel vidite da su vam kafići puni!?
  Tu nema zaraze jel da!?
  Strašno je koji ste vi likovi
  • Ime: Milan Pavlović