Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

18. mart 2020.

Eparhija žička saopštila je danas da je odlučeno dase „zbog bliskih susreta i kontakata prilikom čina osvećenja vaskršnje vodice po domovima građana, ovaj čin odloži do daljeg, dok ne prođe opasnost i rizik po zdravlje naroda“

Dan po uvođenju vanrednog stanja zbog pretnje širenja koronavirusa, jedan broj građana u selima oko Kraljeva bio je iznenađen posetama sveštenika koji su dolazili u njihove domove da, kao što je bilo uobičajeno, „svete vaskršnju vodicu“.  

Međutim, dani koje svi proživljavamo sve su samo ne uobičajeni, pa su reakcije zabrinutih građana od koji su neki i nama slali poruke u kojima su izražavali svoju zabrinutost zbog svega što taj čin podrazumeva, od ljubljenja ruke svešteniku, ljubljenja krsta, a sve u vreme pandemije opasnog virusa, vanrednog stanja u Srbiji i panike koja zbog koronavirusa vlada na celoj planeti.

Danas je, međutim, eparhija žička objavila saopštenje u kojem se navodi da su, prateći saopštenja Svetog Arhijerejskog Sinoda, kao i preduzete mere i preporuke Vlade i drugih državnih organa, a usled uvođenja vanrednog stanja zbog širenja virusa korona, preduzeli mere opreznosti u svakodnevnim dešavanjima, bogosluženjima, obredima i kontaktima sa stanovništvom.

Arhijerejski namesnici dobijaće blagovremene savete za sveštenstvo i narod, uz mogućnost razjašnjavanja nedoumica sa kojima se susreću u trenutnim okolnostima.

U cilju prevazilaženja nastale opasnosti po opšte zdravlje ljudi i smanjenja mogućnosti prenošenja zaraze (virusa), odlučeno je da se između ostalog, zbog bliskih susreta i kontakata prilikom čina osvećenja vaskršnje vodice, po našim domovima, ovaj čin odloži do daljnjeg, dok ne prođe opasnost i rizik po zdravlje naroda. Ovaj čin bi se mogao obaviti u vreme Petrovskog posta. Ostala bogosluženja služićemo po ustaljenom rasporedu, u cilju osvećenja duša i tela naših kroz jedinstvo sa Gospodom.

Pozivamo sav naš narod da bude istrajan u molitvi Bogu u svojim domovima i hramovima, poštujući preporuke i mere naših crkvenih, nadležnih državnih i zdravstvenih organa. Umesto panike preporučujemo služenje bližnjima, posebno onima koji su zbog starosti najviše pogođeni novonastalom situacijom. Za to vreme prinosićemo usrdne molitve Gospodu za zdravlje i spasenje našeg naroda“, kaže se u saopštenju žičke eparhije.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments