Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. mart 2020.

Pacijent iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje u kućnoj je izolaciji, kao i svi koji su sa njim bili u kontaktu; zarazio ga je pacijent iz Paraćina kod kojeg je ranije dijagnostikovan koronavirus; za dva nova uzorka – rezultati do 15 časova

Brisevi dve osobe koje su smeštene na Infektivno odeljenje kraljevačke bolnice poslati su juče u Inistutut Torlak i ti rezultati biće poznati, najverovatnije danas do 15 časova, saopštio je danas posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo dr Aleksandar Macan.

- Jedan pacijent je u teškom stanju zbog toga što ima komplikovanu kliničku sliku, dijabetes, na dijalizi je. Drugi je u boljem opštem stanju, ali sa kliničkom slikom – kazao je dr Macan.

Pogledajte celu njegovu izjavu: 

Dok njihovi rezultati, kako se očekuje, danas do 15 časova ne stignu, epidemiološka situacija u Kraljevu je nepromenjena, kaže direktor Zavoda za javno zdravlje.

On je podsetio da je uzorak pacijenta koji je juče stigao bio negativan na koronavirus, ali da je zaraženost ovom virusom potvrđena kod muškarca iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje>

- Preduzete su sve neophodne mere, on je u izolaciji, kao i svi koji su sa njim bili u neposrednom kontaktu. Izvršene su sve neophodne epidemiološke mere, to područje je dezinfikovano, ljudi sarađuju i poštuju ono što im je rečeno.

Prema rečima dirketora Zavoda za jvano zdravlje, muškarac iz Novog Sela je u dobrom opštem stanju, blage kliničke slike.

- Pratimo njeovo stanje. On je imao kontakt sa osobom iz Paraćina, kod koje je već otkriven koronavirus, a sa kojim je bio u neposrednom kontaktu u kolima. Od njega se zarazio – pojasnio je dr Macan.

Juče je najavljeno da će biti promenjena strategija za testiranje pozitivnih na koronavirus i da Srbija prelazi na masovnija testiranja, ali u kraljevačkom Zavodu za javno zdravlje još čekaju uputstvo.

- Verovatno će biti promenjena definicija slučaja, koja je do sada bila takva da je predviđala da pacijent ima temperaturu 38 do 38 sa pet, bol u grudima, suvi kašalj i potvrđen kontaktom sa osobom iz inostranstva ili sa kontaktom odavde koji ima registrovan koronavirus. Kad stigne uputstvo, prema njemu ćemo se ponašati i sprovoditi mere. To će biti veliki posao, ali smo spremni da to uradimo u vrlo kratkom periodu: radi se o satima, 48 do 96 sati. Očekujemo da uzmemo transportne podloge i da sve provedemo na način koji bude propisan – pojasnio je

Dr Aleksandar Macan pojasnio je da Zavod ima vrlo malo podloga za neko masovnije uzorkovanje.

To su, kako je rekao specijalni, a ne obični brisevi. Podloge sa uzorcima će se transportovati na Institut Torlak u Beogradu, ali sada i na Institute u Novom Sadu i Nišu, koji će preuzeti testiranje za celu Srbiju. Direktor Zavoda za javno zdravlje rekao je i da očekuje da će slanje uzoraka i dalje ići preko mreže zavoda za javno zdravlje, jer bi haotično slanje uzoraka dovelo do nemogućnosti sistematizovanja podataka i napravilo bi haos.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments