Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. mart 2020.

Upravo su stigli rezultati dve osobe koje su smeštene na Infektivno odeljenje kraljevačke bolnice i oba testa su – NEGATIVNA na koronavirus; iako jedan od pacijenata ima težu kliničku sliku – nije u pitanju COVID 19

Brisevi dve osobe iz Kraljeva juče su poslati u Inistutut Torlak i do večeras su se čekali rezultati. Na sreću, oba pacijenta  negativna su na koronavirus, potvrdio je za portal Krug dr Aleksandar Macan, direktor  kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje!

Kako je danas posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, saopštio direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo dr Aleksandar Macan. Jedan pacijent je u teškom stanju zbog toga što ima komplikovanu kliničku sliku, dijabetes, na dijalizi je. On je testiran zato što je ispunjavao kriterijume definicije slučaja. Drugi pacijent, koji je je u boljem opštem stanju, takođe je negativan na koronavirus.

Zaraženost ovom virusom juče je potvrđena kod muškarca iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje.

- Preduzete su sve neophodne mere, on je u izolaciji, kao i svi koji su sa njim bili u neposrednom kontaktu. Izvršene su sve neophodne epidemiološke mere, to područje je dezinfikovani ljudi sarađuju i poštuju ono što im je rečeno.

Prema rečima dirketora Zavoda za jvano zdravlje, muškarac iz Novog Sela je u dobrom opštem stanju, blage kliničke slike.

- Pratimo njeovo stanje. On je imao kontakt sa osobom iz Paraćina, kod koje je već otkriven koronavirus, a sa kojim je bio u neposrednom kontaktu u kolima. Od njega se zarazio – pojasni je dr Macan.

Juče je najavljeno da će biti promenjena strategija za testiranje pozitivnih na koronavirus i da Srbija prelazi na masovnija testiranja, ali u kraljevačkom Zavodu za javno zdravlje još čekaju uputstvo.

- Verovatno će biti promenjena definicija slučaja, koja je do sada bila takva da je predviđala da pacijent ima temperaturu 38 do 38 sa pet, bol u grudima, suvi kašalj i potvrđen kontaktom sa osobom iz inostranstva ili sa kontaktom odavde koji ima registrovan koronavirus. Kad stigne uputstvo, prema njemu ćemo se ponašati i sprovoditi mere. To će biti veliki posao, ali smo spremni da to uradimo u vrlo kratkom periodu: radi se o satima, 48 do 96 sati. Očekujemo da uzmemo transportne podloge i da sve provedemo na način koji bude propisan – pojasnio je

Dr Aleksandar Macan pojasnio je da Zavod ima vrlo malo podloga za neko masovnije uzorkovanje.

To su, kako je rekao specijalni, a ne obični brisevi. Podloge sa uzorcima će se transportovati na Institut Torlak u Beogradu, ali sada i na Institute u Novom Sadu i Nišu, koji će preuzeti testiranje za celu Srbiju. Direktor Zavoda za javno zdravlje rekao je i da očekuje da će slanje uzoraka i dalje ići preko mreže zavoda za javno zdravlje, jer bi haotično slanje uzoraka dovelo do nemogućnosti sistematizovanja podataka i napravilo bi haos.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments