Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. mart 2020.

Nijedan od 34 kreveta predviđena za smeštaj prvih obolelih u kraljevačkoj bolnici još nije popunjen, jer oni čiji se uzorci šalju na Torlak leže na Infektivnom odeljenju, ali je spreman plan za rezervni prostor sa znatno većim brojem postelja

Epidemiološka situacija na teritoriji grada Kraljeva je nepromenjena po pitanju broja potvrđenih slučajeva, a sve do sada testirane osobe bile su negativne na COVID 19. Juče su poslata još tri uzorka na testiranje, a prema rečima dr Aleksandra Macana, direktora Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, te rezultate treba očekivati u poslepodnevnim časovima:

- Od tri pacijenta čiji su uzorci poslati, dva su iz Raške u kraljevačkoj bolnici, a jedan pacijent nije.

Pogledajte celu izjavu dr Aleksandra Macana: 

Na pitanje da li je tačno da je treća osoba, prema nezvaničnim informacijama, tokom noći prebačena za Beograd, dr Aleksandar Macan odgovorio je:

- U ovom trenutku nemam takav podatak, mogu da vam ga dam kasnije.

Novinare je interesovalo da li je Kraljevo spremno za terapijsko delovanje ukoliko se potvrdi neki slučaj zaraze, dr Macan odgovara da je „za prvi udar sve spremno u Opštoj bolnici za manji broj obolelih“, ali da se radi i na obezbeđivanju smeštaja za pacijente na rezervnim položajima, o čemu će javnost, kako je rekao – blagovremeno biti obaveštena.

Prema njegovim rečima, još uvek je prazno svih 34 kreveta u delu Internističke bolnice gde je nekada bila smeštena Dečja hirurgija (ulaz iz Ulice Cara Dušana), ali da „ i rezerve mogu odmah da budu spremne“:

- Moguće ih je napraviti, plan je spreman za znatno veći broj postelja od broja koji imamo sada, a radi se o znatno većem broju postelja koje će biti spremljene tokom naredna dva dana.

Na novinarsko pitanje da ima nezvaničnih informacija da se zdravstveni radnici žale zbog činjenice da prostorije u kojima će ležati zaraženi treba da ispunjavaju osnovne uslove za ventilaciju koje naša bolnica nema, dr Macan odgovorio je:

- Te prostorije zadovoljavaju sve što je moguće da se obolelim ljudima pruži, ali da i ti zdravstveni radnici obave svoju svoj zadatak, a da pri tome ne bude ugroženo njihovo zdravstveno stanje. Ne možemo stvoriti bolje uslove od ovih.

Broj lica pod nadzorom, prema rečima direktora Zavoda za javno zdravlje, svakog dana se povećava, pa u Kraljevu trenutno ima oko 750 ljudi koji su u kućnoj samoizolaciji.

Zavod za javno zdravlje u Kraljevu još nije dobio uputstva Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta „Milan Jovanović Batut“ na koji način će biti obavljeno masovno testiranje.

- Sada za testiranja na koronavirus i dalje važi stara preporuka: testiraju se oni koji imaju kliničku sliku sa temperaturom preko 38,5, suvi kašalj i neophodna im je hospitalizacija, uz epidemiološke podatke o kontaktima koje su imali – pojašnjava dr Macan.

On nije mogao da odgovori na pitanje koliko pacijenata je do sada testirano u Kraljevu, zato što među testiranima ima i pacijenata iz Raške i Vrnjačke Banje.

- Dva pacijenta čije rezultate danas očekujemo su iz Raške, ali leže na Infektivnom odeljenju u Kraljevu, jer to odeljenje pokriva i teritoriju Vrnjačke Banje i Raške. Njihovo stanje je zadovoljavajuće, oni imaju komorbiditet osnovnih bolesti i to je, u ovom trenutku, nešto što ih ugrožava. Čekamo rezultate i postupaćemo u odnosu na njih – objasnio je direltor Zavoda za Javno zdravlje.

Stanje pacijenta iz Novog Sela kod kojeg je registrovana zaraženost Covidom 19 je, prema rečima dr Macana je zadovoljavajuće:

- On se i dalje ponaša jako odgovorno, cela porodica je u samoizolaciji, prati se i njihovo zdravstveno stanje. Nema pogoršanja kliničke slike kod zaraženog.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Tereza

  Gost - Tereza

  Gde je direktor Opšte bolnice u Kraljevu, dr Mrvić?
  • Ime: Tereza
 • Gost - Max

  Gost - Max

  Dr. Macan, šta god ga pitate on nema informaciju ili polovičan i opšti odgovor....
  Strašno!
  • Ime: Max