Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. mart 2020.

Za poslednja 24 časa, do danas u 15 sati testirani su uzorci 295 osoba od kojih je 73 bilo pozitivno, a  222 negativno na novi koronavirus; posle dva smrtna slučaja prošle noći, danas popodne preminula je još jedna osoba stara 48 godina 

U Srbiji je do 15 časova danas registrovano ukupno 457 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Za poslednja 24 časa testirani su uzorci 295 osoba od kojih je 73 bilo pozitivno, a  222 negativno na novi koronavirus. Od 73 novoobolelih - 47 je hospitalizovano.

Do 15 časova danas u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1456 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U toku prošle noći preminula su još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen COVID-19.

U pitanju je K.S. (1940.) koji je bio hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS. On se poslednjih nekoliko dana nalazio na respiratoru, a doktori su uložili maksimum tokom njegovog lečenja. Inače je bolovao od kardiomiopatije, imao je hipertenziju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes melitus.

Druga je ženska osoba P.B. (1958.) koja je bila hospitalizovana u Kliničkom centru Niš. Nalazila se na respiratoru i pod stalnom pažnjom medicinskih timova, koji su učinili sve da je spasu, ali je ipak došlo do letalnog ishoda. Hronično je lečila arterijsku hipertenziju i dijabetes, kao i reumatoidni artritis.

Danas popodne u KBC "Dragiša Mišović" preminula je još jedna osoba stara 48 godina.

Od ukupnog broja obolelih, najveći broj oblelih ima Beograd 177, na drugom mestu je Kolubasrki okrug sa 41, a u Nišu ima 40 zaraženih koronavirusom. 

***********************************************

I Kraljevo je od danas na listi gradova koji imaju bar jedan pozitivan slučaj, potvrdio je danas dr Aleksandar Macan, direktor kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje.

- Taj uzorak nije uzet od strane Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, a pacijent je imao meru samoizolacije, poštovao je to, ali se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo pre dva dana u večernjim satima. Prevezan je na Infektivno odeljenje kraljevačke bolnice, ali je zbog svog zdravstvenog stanja odmah upućen na Infektivnu kliniku u Kragujevcu. Tamo je zadržan u prostoru predviđenom za smeštaj pacijenata sa sumnjom na zaraženost koronavirusom – pojasnio je dr Macan.

Prema njegovim rečima, rezultati testa ovog pacijenta, koji pokazuju da je pozitivan, stigli su jutros. Pacijent je na respiratoru, dodao je, istakavši da za sada nije životno ugrožen, ali je njegova klinička slika ozbiljna.

- Pacijent je stanovao sa porodicom i zbog toga su već preduzete sve neophodne epidemiološke mere. Oni su bili u samoizolaciji, međutim, istražuju se i drugi eventualni kontakti, kako bi smobili potpuno sigurni da nije došlo do rasejanja virusa od strane pozitivnog pacijenta – naveo je dr Macan.

On je dodao da je zaraženi koronacvirusom došao iz Belgije, i da je bio uredno prijavljen.

- Moramo još jedanput da prođemo celu epidemiološki situaciju radi bezbednosti svih nas u gradu. Ne treba paničiti, jer je sve pod kontrolom za sada, a radimo na tome da tako i ostane u toku – poručio je direktor kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje.

Tokom jučerašnjeg dana još četiri uzorka (sva lica su iz Kraljeva) uzeta su od strane Zavoda za javno zdravlje i poslata na institut Torlak, a rezultate treba očekivati večeras.

Od dva pozitivna pacijenta iz Raške, jedan je i dalje na Infektivnom odeljenju u Kraljevu, a drugi je u kućnoj samoizolaciju u Raški.

- I za Rašku su preduzete su sve mere. Istražujemo kontakte tih ljudi iz Raške da vidimo da li će doći do širenja zaraze i koliko su kontakata imali. Pacijent koji je u kraljevačkoj bolnici je u relativno dobrom stanju, ne zahteva transport, ali to će utvrditi kliničari, a za drugog nije potrebna njegova hospitalizacija -  kazao je Macan, ističući da epidemiolozi ovog Zavoda konstantno imaju oko 400 poziva na dnevnom nivou.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments