Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. mart 2020.

Dezinfekciona sredstva koja građani besplatno mogu da preuzmu na šest punktova na teritoriji grada Kraljeva služe isključivo za dezinfekciju prostora, ulaza u zgrade i slično 

 Od juče, kada je započeta dezinfekcija svih objekata kolektivnog stanovanja, odnosno ulaza u Kraljevu i Ušću, dezinfikovano je više od 400 ulaza.

- Računa se da na ovom odručju ima oko 1.000 ulaza, što znači da bismo danas mogli da završimo taj posao – procenjuje Miško Kolarević, direktor Veterinarsko-specijalističkog instituta Kraljevo.

Ekipe civilne zaštite na ulaz zgrada postavljaju i dezinfekcione barijere.

- Važno je da građani znaju da sredstvo za dezinfekciju koja mogu preuzeti na šest punktova, nije sredstvo za ličnu dekontaminaciju i dezinfekciju. Ono je u koncentraciji predviđenoj za dezinfekciju podova, stepeništa, ulaza, nikako za dezinfekciju ruku. Za to se moraju koristiti druga sredstva, alkohol je neprevaziđeno  i najbolje sredstvo za tu vrstu dezinfekcije – poručio je Kolarević.

Pogledajte celu njegovu izjavu: 

Postavljena su dva rezervoara u gradu, jedan ispred zgrade Gradske uprave, drugi na Pampuli, na raskrsnici ulica Karađorđeve i Zelene Gore, jedan u Ribnici pored Doma kulture, jedan na Beranovcu pored Norveške kuće, jedan u Mataruškoj Banji i jedan rezervoar će se nalaziti na Ušću.

Dezinfekciju sprovode ekipe Civilne zaštite, Zavoda za javno zdravlje Kraljevo i Veteriraskog specijalističkog instituta Kraljevo.

Kolarević, komentarišući nezvanične primedbe građana da na ulicama ima pasa otrovanih nakon korišćenja ovih dezinfekcionih sredstava, ističe da ova koncentracija dezinfekcionog sredstva ne može da našteti životinjama.

Dezinfekcija predstavlja i zanavljanje dezobarijera, zato što one vremenom gube svoje svojstvo. Zbog toga dezinfekcionim sredstvom treba natopiti sunđere, kako bi oni ostali vlažni u što dužem vremenskom periodu i imali dezinfekcioni efekat.

Po završetku dezinfekcije ulaza zgrada, radiće se dezinfekcija ulaza i prilaza svim javnim ustanovama, na svim onim mestima gde postoji veća cirkulacija ljudi, naveo je Kolarević.

Na pitanje mogu li životinje da budu prenosioci koronavirusa, on odgovara da postoje pionirska istraživanja i da je rano govoriti o tome da li je ova bolest klasična zoonoza.

- Ne bih se upuštao u ovom trenutku, jer na osnovu podataka koji trenutno cirkulišu, pre svega u medijima, a i u delu stručne javnosti, nema dovoljno dokaza da može da se tvrdi da su životinje prenosioci – kaže Kolarević.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments