Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

30. mart 2020.

Na teritoriji dela Raškog okruga koji pokriva ZZJZ Kraljevo virus Covid 19 potvrđen je kod sedam pacijenata: tri iz Raške, i po dva iz Kraljeva i Vrnjačke Banje, ali drugi pozitivan pacijent iz Vrnjačke Banje je doktorka epidemiolog koja radi u ZZJZ, a živi u Vranešima

Dvadeset radnika ZZJZ Kraljevo (epidemiološka služba) od sinoć je u samoizolaciji, zbog toga što je Covid 19 potvrđen kod doktorke - specijaliste epidemiologije, koja je radila na uzimanju uzoraka; ona je zvanično drugi pozitivan pacijent iz Vrnjačke Banje, jer živi u Vranešima.

- Epidemiološka situacija, što se tiče broja pozitivnih slučajeva u Kraljevu i dalje je nepromenjena, dakle imamo dva slučaja. Informacija koja je na nekim portalima objavljena da ima 10 pozitivnih u Kraljevu - nije tačna. Na teritoriji dela Raškog okruga koji pokriva Zavod za javno zdravlje ukupno ima sedam pacijenata. Vrnjačka Banja ima novi pozitivan slučaj u Vranešima, u Raški tri i po dva u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji. Svi su pod kontrolom, neki su hospitalizovani, a njihovi kontakti se intenzivno istražuju i stavljaju u samoizolaciju sa rešenjima od strane sanitarne inspekcije. Pacijentkinja iz Vraneša je u dobrom stanju – izvestio je dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Pogledajte celu njegovu izjavu: 

Dr Macan naveo je da se istražuju kontakti doktorke - specijalsite epidemiologije, koja je, tokom rada na uzorkovanju, koristila sva prpisana sredstva lične samozaštite.

- Kao odgovoran radnik, znamo da ih je koristila čak i u svakodnevnom radu, kada to nije morala, tako da verujemo da u kontakt sa virusom nije došla tokom obavljanja posla već u mestu u kojem živi, svakako, već je dala sve svoje kontakte - kazao je dr Macan, pojašnjavajući da će ustanova na čijem je čelu dobiti kao ispomoć jednog epidemiologa sa Instituta "Milan Jovanović Batut", da će svi redovni poslovi biti obavljani kao i do sada i da svi radnici koji su u samoizolaciji nastavljaju od kuće da rade svoj posao.

Kraljevu će, dodao je, biti potrebna pomoć za masovnije uzorkovanje, ali za to je već obučeno 20 timova medicinskih sestarat i tehničara Opšte bolnice "Studenica" i Doma zdravlja Kraljevo.

Od četiri uzorka poslata prošlog petka, dva iz Kraljeva i po jedan iz Vrnjačke Banje i Raške - negativni su bili uzorci iz Kraljeva, a pozitivni iz Vrnjačke Banje (Vraneši) i Raške. Rezultat uzorka poslatog u subotu uveče, prema rečima dr Aleksandra Macana - još nije stigao, a juče nijedan uzorak iz Kraljeva nije poslat na analizu.

Kao objekte za smeštaj eventualno većeg broja pacijenata u Kraljevu, direktor Zavoda za javno zdravlje pomenuo je: Studentski dom (pored Fakulteta za mašinstvo i gradjevinarstvo) i Dom učenika srednjih škola kod Šumarske škole. Danas će članovi Gradskog štaba, najavio je, pogledati te smeštajne kapacitete.

- Domovi su dezinfikovani, uslovi su dobri, a za lakše slučajeve to će moći da bude oko 480 postelja u Kraljevu - kazao je dr Macan.

Prema njegovim rečima, Kraljevo će biti spremno za najavu masovnog uzorkovanja:

- Trenutno se sprema još lokacija za analizu uzoraka. Mislim da će Veterinarsko specijalistički institut sutra ili u sredu početi da da radi za ovaj deo Srbije. Trebalo bi za četiri okruga, a za Kraljevo će sigurno raditi,  tako da nećemo više slati uzorke za Torlak - najavio je direktor kraljevačkg Zavoda za javno zdravlje.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments