Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

11. april 2020.

Ono što je do sada rađeno u kineskim gradovima Šenžen i Vuhan, kao i u Dubaiju, danas je u Srbiji i Kraljevu urađeno prvi put: članovi „Agro dron tima“ dezinfekciju su počeli da obavljaju bespilotnim letelicama – iz vazduha

Prema rečima Goran Iskića (Agro dron tim), njihova ekipa na poziv grada Kraljeva, preko Klastera bespilotnih letelica, došla je da pomogne u dezinfekciji grada zbog epidemije Kovid19.

- Ovo je prvi put da da radimo u Srbiji, u svetu je to rađeno u Kini (u Šenženu i Vuhanu), u Dubaiju, a u Evropi - u Kraljevu prvi put – kazao je Iskić čiji je tim prošlog novembra bio na skupu na kojem su u Kraljevu prezentovane mogućnost ovih letelica u raznim namenama.

Kraljevo je prepoznalo mogućnost korišćenja ovih letelica u dezinfekciji grada.

Pogledajte kako je to danas izgledalo kod Doma kulture u Ribnici: 

- Ovo je letelica DGA T 16 , čija je primarna upotreba u poljoprivredi, služi za tretiranje useva iz vazduha sa primenom pesticida visoke koncentracije. Koristimo je za tretiranje u ratarstvu, voćarstvu, povrtarstvu, kada običnom mehanizacijom ne možete da priđete, nakon kiš ili na strmim terenima. U situacijama kada treba delovati „oazno“, tačkasto, kada je klasična mehanizacija neupotrebljiva, sa ovom letelicom  sve može da se odradi. Vrlo je efikasna, jer jednim „tankom“ može da se tretira oko 1,5 hektara, za sat vremena od 8 do10 hektara – pojasnio je Iskić.

Ove bespilotne letelice proizvodi najpoznatija kompanija DGA za proizvodnju dronova u svetu, 80% tržišta dronova je iz te kineske kompanije.

Letelica je velika, kad se napuni - teška 40 kilograma, a dimenzija joj je 2,6 puta 2,6 metara. Prva iskustva stigla su iz Kine, koji su u Šenženu i Vuhanu tretirali oko 600 miliona kvadratnih metara sa ovakvim letelicama.

- Mi smo od njih dobili sve protokole i uputstva kako se to radi, koja se sredstva koriste, na kojoj visini, koji rastvor. Ja sam bio u Kini, u Šenženu na obuci u kompaniji DGA da bih mogao da dobijem sertifikat za održavanje servisa, za korišćenje i upotrebu letelica. Imamo ugovor sa proizvođačem da smo generalni zastupnik za Srbiju ovih letelica, imamo servis, rezervne delove, održavamo obuku, kompletno zatvoren krug, i vršimo uslužno tretiranje useva po celoj Srbiji. Danas koristimo natrijum-hiperhlorid jednoprocentni rastvor – pojasnio je Iskić

Letelica je predviđena da radi potpuno automatski u poljoprivredi. U ovakvim uslovima, radi potpuno manuelno - operater drži džojstik i manuelno vozi letelicu koliko je to moguće. Takav način rada bitno umanjuje produktivnost letelica.

- Nadam se da ćemo sve ono što je predvideo grad da uradimo danas u toku dana završiti eventualno sutra. Pokušaćemo da pokrijemo površine gde su  parkovi, šetališta, škole, bolnice, ispred muzeja, Doma vojske – kaže sagovornik, dodajući da letilica može da ponese 16 litara dezinfekcionog sredstva i da će danas biti tretirane površine u prgradskim naseljima Ribnica, Kovanluk, Žiča kao i u samo centru grada.

Od danas, kako je najavio gradonačelnik dr Predrag Terzić, grad Kraljevo, počinje samostalno da proizvodi dezinfekciono sredstvo – natrijum hipohlorit.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

6 Comments

 • Gost - Kamion

  Gost - Kamion

  Što ne dezifinkuju kamionima vodovoda ili čistoće čemu proseravanje?! 
  • Ime: Kamion
 • Gost - Мала плава

  Gost - Мала плава

  Јел то полеће са аеродрума или...
  Шалу на страну, као и дезинфекција зграда и ово има сврху, тако да подршка за овај потез. По нечем позитивном и моје Краљево да се истакне.
  • Ime: Мала плава
  • Gost - Milan

   Gost - Milan

   Ostani plava ali porasti! 
   • Ime: Milan
 • Gost - Gost Ja

  Gost - Gost Ja

  Rade, naravno da ne vidite pošto niste stručni
  • Ime: Gost Ja
  • Gost - Rade

   Gost - Rade

   Pa otkrijte nam tajnu, dokle će stručnjaci nešto tajiti ili se spremate da taj pronalazak patentirate!
   • Ime: Rade
 • Gost - Rade

  Gost - Rade

  Obzirom da je sigurno da se virus na prenosi vazduhom nego direktnim kontaktom ne vidim svrhu prskanja  varikinom ,jedino da poboljšate korozije po metalnim djelovima ili ima još nešto?
  • Ime: Rade