Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

11. april 2020.

Mnogi su otišli u kuće na selu, oni koji imaju dvorišta kafu piju u dvorištima, neki su se latili čišćenja stanova, a kažu da je sada odjednom puno i onih koje poljoprivreda do sada nije previše zanimala, a sada nalaze vremena da joj se posvete

Od sinoć u 17 časova na snazi je 60 sati duga zabrana kretanja za sve građane Srbije, osim za one koji su radno angažovani ili poseduju dozvole za rad na gazdinstvima. Nema ljudi na ulicama, a od vozila koja prolaze – uglavnom su u pitanju kamioni koji voze prehrambene ili hemijske proizvode i vozila dostavljača hrane. Policija na nekoliko punktova proverava sve one koji prolaze vozilima ili pešice. Traže dozvole za kretanje i vozačima automobila, i pešacima.

Tokom naše šetnje po gotovo praznom gradu nismo zapazili da je ijedna provera završena tako da su vozač ili pešak „uhvaćeni u prekršaju zabrane kretanja“. Očigledno je da su oni koji se nađu na ulici u vreme zabrane kretanja „pokriveni“ urednim radnim nalozima ili službenim legitimacijama... Prolazeći pored patrole, čujem kako policajac, telefonirajući nekom sa osmehom konstatuje kako je danas „puno onih koji imaju dozvole za rad u malinjacima, sad svi imaju malinjake“.

Pogledajte danas zabeležene kadrove:

U gradu je – pravo mirisno proleće, a u gradskim parkovima u koje ne smemo ni da zavirimo, šepure se lale. Prazna su i šetališta pored Ibra. Neke Kraljevčanke odlučile su da ove dane iskoriste da im bar kuća zablista, a dvoje suseda iz jedne od zgrada, očigledno oboje sa po više od 65 godina, ćaskaju „na daljinu“, sa svojih prozora.

I Kraljevo je danas opet „grad bez ljudi“: prazne su ulice, ali i crkvene porte, iako je danas Lazareva subota.

Ideja da odradimo anketu sa građanima koji imaju kuće i dvorišta, na pitanje kako podnose 60 sati zabrane kretanaj, ispostaviće se, i nije bila neka: građani se plaše imaju li pravo da uopšte sede u dvorištu, da kose travu, pa ne bi ni da pričaju. Samuju benzinske pumpe, hale sportova, čini mi se da prvi put, prolazeći mostom – čujem kako Ibar ima glasan huk i na delu kojim prolazi kroz Kraljevo.

Okupano suncem, Kraljevo je danas malo drugačije. Nadležni kažu da su i vesti, što se Kraljeva tiče dobre, da broj od 14 registrovanih pacijenata nije zabrinjavajući i da je dobro što nema lokalne transmisije bolesti, kao i da su svi kontakti pozitivnih pacijenata – u izolaciji.

Verujemo da ima puno problema koje ovaj najduži policijski čas stvara kod onih koji moraju da se brinu o roditeljima sa kojima ne žive, kod onih koji ne mogu da vode računa sami o sebi. Nismo juče uspeli da saznamo kome mogu da se obrate oni koji imaju potvrdu za određeni deo policijskog časa (najčešće za večernje časove) zbog nege bolesnog lica, ali – danas im je prvi put zatrebala i tokom dana.

U svakom slučaju: svi opet slušamo tišinu, nadajući se da će se iz nje roditi razlog da život, kad sve ovo prođe, počnemo da živimo svesniji koliko treba da cenimo svaki sat svog života. I da se potrudimo da svaki taj sat iskoristimo onako kako sada svi maštamo da hoćemo – jednom kad sve ovo današnje bude samo – sećanje na dane koje je trebalo „pregurati“.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments