Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. april 2020.

U selu Milakovcu kod Kraljeva, gde je 2009. godine, tokom pandemije svinjskog gripa zabeležen prvi slučaj zaraze i smrti od ove bolesti u Srbiji , zadugo se sumnjalo u nalaze lekara, ali je danas poverenje i ponašanje meštana - sasvim drugačije

Početkom oktobra 2009. godine pročulo se diljem Srbije za omanje selo Milakovac, nedaleko do Kraljeva. Pominjalo se, nažalost, danima u uznemirujućoj vesti da je, posle šest meseci od kliničke identifikacije virusa gripa A (H1N1) u Meksiku i proglašenja pandemije, prva zaražena osoba u Srbiji - baš iz tog sela. Radilo se o četrdesetšestogodišnjoj B.Đ. za koju je test uzorka u Institutu „Torlak“ na novi virus, poznatiji pod nazivom „svinjski grip“ - bio pozitivan.

Ona je te jeseni, sa povišenom temperturom i otežanog disanja, prebačena u kragujevački Klinički centar. Posle potvrde zaraze u selo su tada odmah stigli epidemiolozi uz preporuke meštanima: „Izbegavajte druženje, naročito odlaske u kuću zaražene, održavajte higijenu, posebno pranjem ruku i čim osetite bolove u grlu i povišenu temperaturuda - hitno se javite lekaru“.

Retko ko je te preporuke poštovao, a „Politika“ je u reportaži o tadašnjoj situaciji u Milakovcu, citirajući meštanina sela R.J. - pisala

- Baš juče bili smo kod njene kuće i kažu nam ukućani da je bolje, a u selu nema panike. Ja sam baš bio na svadbi, kod tada već obolele komšinice i uprkos tome sada se sasvim dobro osećam. Bili su i drugi na tom veselju i niko još nema ni kijavicu. Brali smo i kukuruz kod komšije i posle „ubili“ dva - tri čajnika vruće rakije. Dobro, žena se, spremajući svadbu, od promaje i ulazeći znojava u hladnjaču razbolela. I, sada bi mi svi morali u nekakav karantin. Znate, bilo je kašlja i ranije, ali nismo odmah trčali kod lekara – govorio je  za „Politiku“ tada R. J. iz Milakovca.

Međutim, par dana kasnije, tačnije 21. oktobra 2009. godine, B.Đ. je podlegla zarazi, pa je postala i prva žrtva virusa A(N1N1) u Srbiji od ukupno 137, koje su od istog uzroka preminule tokom ove jednogodišnje pandemije.

Te jeseni, u drugom izveštaju „Politike“ iz Milakovca, ostalo je zabeleženo da posle tog tužnog događaja ima više straha, ali da i dalje nema panike. Istina, dodavali su neki od meštana, kako bi „sada nosili maske, ali ih u apotekama nema“, uprkos najavama tadašnjeg ministra zdravlja dr Tomice Milosavljevića, o nabavci 50.000 maski iz Kine i još 80 respiratora uz postojećih 350 u Srbiji...

A, što se tiče uzroka smrti žene iz Milakovca, i dalje su mnogi, ne samo u ovom selu, već i u drugim mestima na ovom području, vrteli glavom. Nisu prihvatali novi grip kao uzrok pitajući se počesto:

Gde baš da taj virus čak iz Meksika stigne u ovo selo od 500 duša?“.

Negirali su i priče da je njen sin kao vozač vozio na međunarodnim linijama pripisujući to „lažnim vestima novinara“. Situacija je, dakle, bila nekako poput nedavne izjave  i objašnjenja epidemiologa dr Predraga Kona, koji je tada bio predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije, a na temu negiranja posledica te pandemije tj. sličnih besmislenih tvrdnji pojedinaca.

Koji mesec kasnije, kada se u Kraljevu pojavilo još petoro zaražene dece i, možda na stotine neotkrivenih, epidemiolozi su na ovoj teritoriji proglasili epidemiju uz pojačane zaštine mere.

No, sasvim je drugačija situacija danas u Milakovcu. Virus više nije samo jači kašalj. Korona je, kažu, opasnost za ceo svet. U selu srećemo Ljubodraga Davidovića, koji radi kao tehniičar u kraljevačkim „Putevima“. Žuri da stigne što pre, jer kako nam objašnjava, mora pre policijskog časa da završi sve poslove u domaćinstvu. Uz pošalicu i dodaje „roditelji su mi zbog starosti ugrožena grupa građana, slabo i do kućnog praga izlaze, pa sve moram ja da odradim“.

- Evo, tu preko puta, komišije nisam danima video, nema okupljanja ni druženja, čak ni preko ograde. U selu neki nose i maske, oni koji su ih nabavili, jer ih opet u apotekama neodstaje i ponovo čekamo da stignu iz Kine... Mislim da pored zaraze ima i straha od policije. Nisam mogao da verujem ovakvoj policijskoj kontroli u selu, ali pozdravljam to, jer tri puta su juče policajci, tokom dana i noći, kroz selo automobilom prolazili. Istina, i danas se ovde još sumnja u izveštaj lekara da je našu komšinicu usmrtio virus svinjskog gripa. Međutim, sada se veruje da je ovo nešto drugo, daleko opasnije od tog virusa, kako smo tada govorili, „malo jačeg od običnog kašlja“... – tvrdi Ljubodrag Davidović, iz Milakovca kod Kraljeva.

autor: M. Dugalić

izvor: "Politika"

fotografija (ilustracija): IZ ARHIVE – M. Dugalić (rad pod maskama 2009. godine u kraljevačkoj bolnici)

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments