Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. april 2020.

Gradski štab u Kraljevu ni "Agens" nisu dobili odluku kojom se "Agens" pretvara u Kovid bolnicu, ali smo reagujući na takve najave izneli niz epidemioloških razloga zbog kojih smatramo da u "Agens" ne treba smestiti ove pacijente, kaže gradonačelnik Kraljeva

Specijalna bolnica „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji, u kojoj se tokom poslednje dve nedelje zbrinjavaju propadnici MUP-a, Vojske Srbije i medicinski radnici sa lakšim simtomima infekcije, neće više biti Kovid bolnica, rekao je direktor te ustanove Dejan Stanojević. Prema njegovim rečima, tu ulogu će preuzeti Specijalna bolnica „Agens“ u Mataruškoj Banji u koju će biti premešteno i preostalih 30 pacijenata iz „Merkura“.

Tragom ove informacije, obratili smo se gradonačelniku Kraljeva dr Predraga Terzića, koji je i komandat Gradskog štaba za vanredne situacije u Kraljevu.

- Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu, niti "Agens", nisu dobili odluku kojom se "Agens" pretvara u Kovid bolnicu, ali smo, reagujuci na navedene napise i poštujuci stavove struke, izneli niz epidemioloških razloga zbog kojih smatramo da u "Agens" ne treba smestiti ove pacijente – kazao je za portal Krug gradonačelnik Kraljeva.

Kako je pojasnio, 25. aprila jeste izvršen epidemiološko-higijenski nadzor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Agens“ u Mataruškoj banji, u cilju preduzimanja svih mogućih preventivnih medicinskih mera zbog stavljanja u funkciju pomenutog objekta u Kovid bolnicu, posle čega su izneti svi epidemiološki  rizici za pretvaranje „Agensa“ u Kovid bolnicu.

Problem je, navodi Terzić, što je objekat lociran u naseljenom delu Mataruške Banje, gde su stambeni objekti udaljeni od 30 do 50 metara od „Agensa“, koji nije obezbeđen ogradom. Svi stambeni objekti su naseljeni. Takođe, na 50 metara od „Agensa“ nalazi se vrtić Predškolske ustanove iz Kraljeva, a danas je na sednici Republičkog krznog štaba saopšteno da će vrtići početi da rade 11. maja.

- U samom objektu „Agensa“ nalaze se dve kuhinje koje su fizički razdvojene, a jedna od njih služi kao kuhinja Crvenog krsta. U njoj se priprema 600 do 800 obroka dnevno koji se distribuiraju, ali oko 200 korisnika dolazi da neposredno preuzme obroke. U drugoj kuhinji koja bi služila za Kovid bolnicu postoji ukrštanje puteva, gde se vrši prijem namirnica i dispozicija otpadnih materija i u ovom trenutku ih tehnički nije moguće razdvojiti – nabraja razloge zbog kojih „Agens“ ne bi trebalo da bude pretvoren u Kovid bolnicu gradonačelnik Terzić.

Još jedan od važnih razloga je to što se, u neposrednoj blizini Specijalne bolnice „Agens“ na oko 200 metara, nalazi Gerontološki centar Mataruška Banja, u kojem se od 20. aprila ove godine sprovode karantinski uslovi rada. U njemu je smešteno 250 korisnika (140 nepokretnih i 110 pokretnih), a zahvaljujući primeni svih epidemioloških mera Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, do sada nije registrovan nijedan slučaj Kovid pozitivnog pacijenta.

Postoje, kako portal Krug nezvanično saznaje i navodi, da su korisnici Specijalne bolnice Merkur napuštali svojevoljno ustanovu i vraćani uz asistenciju MUP-a, pa verovatno postoji bojazan i da bi svako eventualno neodgovorno ponašanje korisnika predstavljalo veliki epidemiološki rizik za pretvaranje „Agensa“ u Kovid bolnicu.

- Zato smatramo da je, ukoliko se to ipak dogodi, potrebno u potpunosti zatvoriti objekat „Agensa“  – kategoričan je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.foto: Nenad Božović

Danas popodne peticiju protiv pretvaranja "Agensa" u Kovid bolnicu, potpisalo je, kako saznajemo i stotinak meštana Mataruške Banje.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Ako On, tj struka tako odluči Peđo može samo da šeni.
  • Ime: Dejan
 • Gost - Ljkubisa

  Gost - Ljkubisa

  Ukoliko je zaista stab poslao navedene podatke onima koji odlucuju otvaranje i zatv aranje specijalnih bolnica onda je to u redu. Potreba za bolnicom postoji ali je potrebna lokacija gde laksi pacjenti mogu i da izlaze bezbedno i da budu obezbedjeni i sami a misli da je to decje odmaraliste Goc ili pak Dom srednjih skola u Kraljevu. Objekti su sami, imaju dvoriste odnosno prostor okolo koji je sanitaran i omogucava bezbedan izlazakl iz zgrade a ne ugrozavaju okolinu sirenjem epidemije. Naravno da su ovi pacijenti, zdravstveni radnici, vojnici i policajci svojim radom zasluzili maksimalnu negu.
  • Ime: Ljkubisa