Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

2. maj 2020.

Nema vise ružnih grafita ispod Spomenika srpskim ratnicima, a na inicijativu gradskih vlasti i uz angažovanje kraljevačke “Čistoće” i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, firma iz “Adrana” sve je očistila koristeći - kvarcni pesak

Građane Kraljeva uznemirila je vest da je neko, najverovatnije koristeći vreme zabrane kretanja, pod okriljem noći, pre nekoliko dana, na postamentu čuvenog “Milutina” (na strain koja gleda na Omladinsku ulicu) ispisao grafit u kojem pominje da “još majke rađaju Obiliće”. Od pre nekoliko nedelja– i na delu postamenta koji je okrenut prema kafani “Pariz” stajala je reč “Ugo”.

Juče, za vreme zabrane kretanja, postament je kompletno očišćen. Inicijativa je krenula od gradskih vlasti, a čišćenje kvarcnim peskom uradila je firma “Đolex” iz Adrana.

JKP "Čistoća", kako nam je potvrdio direktor ovog preduzeća Ivica Bogojević, uputilo je zahtev za saglasnost da se akcija čišćenja obavi - Zavodu za zastitu spomenika kulture, budući da je Spomenik srpskim ratnicima na glavnom kraljevačkom trgu - pod zaštitom ovog Zavoda. Kada je saglasnost obezbeđena, postament spomenika očišćen je u periodu kada na Trgu srpskih ratnika, zbog policijskog časa, nije bilo ljudi.

Postupak peskarenja odradili su radnici firme “Đoleks” iz Adrana, koji su za ovaj postupak zaštite “Milutina” bili angažovani i pre šest godina u akciji “CIF čisti Srbiju”.

U okviru velike akcije prolećnog čišćenja u gradovima širom Srbije, 2014.  je očišćen i zaštićen kameni deo Spomenika srpskim ratnicima na centralnom trgu u Kraljevu. Stručni tim za čišćenje, koji je oformila kompanija Unilever, sa postamenta „Milutina“ tada je uklonila naslage čađi, grafite, masne naslage i ostale nečistoće koje su se nataložile na spomeniku.

Materijali od kojih su izrađeni spomenici kulture tada su tretirani sredstvima koja propisuju strogi pravilinici o konzervaciji i zaštiti I dobro je da je sada, zahvaljujći toj činjenici – postament “Milutina” od juče – ponovo čist.

Prema rečima Gorana Đokića, vlasnika “Đoleksa” iz Adrana, njima je za ovaj postupak čišćenja bilo potrebno svega 15-ak minuta. “Junačini” koji je ispisao grafit bilo je potrebno, verovatno, mnogo manje vremena, ali – ova dva postupka – nikako nisu za poređenje. Vinovnik, kako saznajemo - još uvek nije pronađen.

Jutros, dok je nastajala ova fotografija, po kiši koja se slivala niz čist postament – jedan naš sugrađanin je, shvativši da grafita u podnožju “Milutina” više nema, izgovorio, čini nam se, moćnu poruku:  

Dobro je, Tu smo na zemlji da bismo jedni drugima činili dobro, a zašto su tu drugi - pojma nemam”.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

7 Comments

 • Gost - Zasto se ne postave kamere, i sve bi bilo jasno!

  Gost - Zasto se ne postave kamere, i sve bi bilo jasno!

  Gaga
  • Ime: Zasto se ne postave kamere, i sve bi bilo jasno!
 • Gost - Kamikaza

  Gost - Kamikaza

  A cuvena pesma : Srpska se truba s'Kosova cuje"...
  • Ime: Kamikaza
 • Gost - Laza

  Gost - Laza

  takve. umetnike. samo. naterati. da. mesto. očiste. i. da. bude. isto. kako. je. i. bilo! to. da. bude. jedina. kazna! 
  • Ime: Laza
 • Gost - Laza

  Gost - Laza

  takve. pisare. i. umetnike. uhvatiti. i. naterati. da. ispisano. sami. uklone. i. dovedu. zid. u. isto. stanje. kako. je. i. bilo!. Naravno. i. boju. podloge. kakva. je. bila. da. se. na. tom. mestu. ne. poznaje. oštećenje, 
  • Ime: Laza
 • Gost - Dragan

  Gost - Dragan

  Mozda ima majki koje radjaju jugovice ali je zalosno sto radjaju i kretene poput tebe
  • Ime: Dragan
 • Gost - carsijanac

  Gost - carsijanac

  tatini sinovi pisu grafite za tatine sinove kakav ugo barac taj je smesan kao crtani film unistise nam kosovari grad
  • Ime: carsijanac
 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Hoće li policija da se potrudi da uhvati "umetnika" ili će biti da je u pitanju neki mamin i tatin sin pa će sve da se zaboravi ?!? 
  • Ime: Dejan