Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

3. maj 2020.

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je medijske radnike „da više pažnje usmere na verodostojnost informacija i da se ponašaju profesionalno“, a nekoliko novinarskih udruženja da u 11.55 na pet minuta isključe ton i zamrače ekrane

Vanredno stanje izazvano epidemijom koronavirusa dodatno je pokazalo da medijski radnici u Srbiji imaju male i neredovne zarade, da rade bez ili sa lako raskidivim ugovorima, da im je zabranjeno sindikalno organizovanje, konstatuje u svom današnjem saopštenju na Svetski dan slobode medija Sindikat novinara Srbije.

Zbog toga su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost", kao i Sindikat novinara Srbije pozvali su sve novinare i medije da u 11.55 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže akciji "Pet minuta gromoglasne tišine".

U saopštenju Sindikata novinara Srbije iističe se i da medijski radnici trpe pritiske vlasti i vlasnika medija da se izveštava u njhovom, a ne u javnom interesu.

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je Svetski dan slobode medija svim novinarima i medijskim radnicima u Srbiji i pozvalo ih da "više pažnje usmere na verodostojnost informacija i da se ponašaju profesionalno i odgovorno". 

Korona ugrožava opstanak lokalnih medija u Srbiji

Pandemija korona virusa i vanredno stanje uvedeno kao odgovor na epidemiju ozbiljno prete da ugroze opstanak lokalnih medija u Srbiji u narednih mesec dana, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“ početkom aprila. Svega 10 odsto lokalnih medija koji su učestvovali u istraživanju izjasnilo se da bez pomoći države ili donatora može da preživi naredna tri meseca , dok 30% ispitanika kaže da ima sredstava za održavanje rada tek narednih mesec dana.

Čak  dve trećine ispitanika  potvrdilo je da je opstanak njihove kuće  ozbiljno doveden u pitanje. Najsumorniji podaci su kada su u pitanju elektronski mediji gde čak 87% ispitanika prepoznaje da je njihov opstanak ugrožen, potom slede štampani 77% i na kraju online 64% koji, za sada, najmanje osećaju posledice.

Najčešći razlozi  za nisku likvidnost  su smanjena prodaja oglasnog prostora, otkazivanje ugovora od strane oglašivača i kašnjenje i neisplaćivanje sredstava iz donacija.

Pokušavajući da se prilagode novonastaloj situaciji štampani  lokalni mediji prednjače u restrikcijama. Rezultat tih restrikcija su prestanak štampanja ili smanjeni broj strana.Čak 47 % ispitanika prestalo da objavljuje informacije u štampanom obliku i prešlo na online  I PDF izdanje. Gotovo identičan broj je onih /47%/ koji su smanjili broj strana, dok je tek 6% onih lokalnih medija koji se nisu prilagodili novonastalim uslovima.

Slična situacija je i sa lokalnim televizijskim i radio stanicama. One su smanjile broj medijskih priloga, ukinule pojedine emisije ili nastavile da plasiraju samo servisne informacije / 37% /. Pored toga 26% ispitanika među elektronskim medijima reklo je da  sada koriste  samo društvene mreže da bi plasirali svoje informacije građanima na lokalu.

Polovina lokalnih portala, koji su učestvovali u istraživanju,  izjasnila se da, za sada,  nastavlja da radi istim tempom, dok je 20% smanjilo broj proizvedenih informacija, 8% je počelo da objavljuje samo servisne informacije, a 16% je prešlo na informisanje putem društvenih mreža.

Lokalnim medijima nije ugrožen samo ekonomski opstanak zbog nedostatka novca, već muku muče i sa dobijanjem pravovremenih i istinitih informacija. Nešto manje od polovine (41%) anketiranih urednika i novinara izjasnilo se da od uvođenja vanrednog stanja teže dolazi do informacija iz lokalnih institucija. Pored toga, više od polovine (54.6 %) anketiranih primetilo je da lokalne institucije favorizuju pojedine medije prilikom plasiranja informacija. Lokalni mediji najviše pritužbi  kada je informisanje u pitanju imaju na bolnice, kliničke centre i domove zdravlja, od koji, kako kažu, ne uspevaju da dobiju informacije koje su građanima na lokalnu i te kako značajne u ovom momentu.

U istraživanju koje je sprovelo Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavsnih medija „Lokal pres“ učestvovalo je 46 lokalnih medija, članica asocijacije.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Dejan

    Gost - Dejan

    Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo novinare na profesionalnost, je li to neka zajebancija !?!?
    • Ime: Dejan