Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. maj 2020.

Kriza porodičnih vrednosti je sve izraženija, a u Srbiji oko 6.000 dece bez roditeljskog staranja odrasta u hraniteljskim porodicama i domovima za decu,  podsećaju iz SOS Dečjeg sela Kraljevo na Svetski dan porodice

Petnaestog maja širom sveta se  obležava Svetski dan porodice, jer je na ovaj dan, 1994. godine,  Generalna Skupština Ujedinjenih Nacija donela odluku da se ovaj datum posveti porodici.

Fondacija SOS Dečja sela Srbija, odnosno SOS Dečije selo Kraljevo kao jedan od njenih programa podseća na značaj porodice i porodičnih vrednosti, uz podsećanje da nijedno dete ne treba da odrasta samo.

U Srbiji oko 6.000 dece bez roditeljskog staranja odrasta u alternativnoj brizi, u hraniteljskim porodicama i domovima za decu. Ne postoje precizni statistički podaci o broju porodica u riziku od izdvajanja dece, ali je on višestruko veći. U svetu, svako deseto dete odrasta bez roditelja ili brige svoje biološke porodice. Kriza porodice i porodičnih vrednosti je sve izraženija u savremenom načinu života, i ne samo u siromašnim i nerazvijenim zemljama, već i u društvima ekonomskog blagostanja. Ona se odražava na sve članove porodice, a najviše na decu i stare.

U Fondaciji SOS Dečja sela Srbija ističu čvrsto verovanje da je porodica najbolje mesto za odrastanje i pravilan razvoj dece i da preventivna podrška roditeljima da obezbede adekvatnu brigu o svojoj deci, mora biti primaran zadatak svakog društva. Kroz Centre za podršku porodici u Beogradu i Nišu, u proteklih šest godina rađeno je sa 1.000 porodica u riziku od izmeštanja dece, kojima je pružana pomoć da poboljšaju roditeljske kapacitete, da reše krizne situacije i probleme vezane za zdravlje, nasilje u porodici, siromaštvo, da iskoriste svoja prava. U direktnom terenskom radu, u domovima i naseljima u kojima žive ove porodice, oslanjajući se na njihove snage i u saradnji sa sistemom socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i lokalnim zajednicama, sprečen je smeštaj dece u alternativnu brigu u 95% slučajeva i značajno su poboljšani uslovi za život i razvoj dece.

Krizna vremena nas, kažu u Fondaciji SOS Dečja sela Srbija, uvek podsete na osnovne životne vrednosti.

Nadamo se da je i težak period za nama imao i pozitivne strane, da smo više vremena provodili sa svojim porodicama, da je ojačana briga za bližnje, pre svega za naše najmlađe, najstarije i bolesne sugrađane. Pozivamo sve da održimo ovaj nivo društvene solidarnosti, i svesti o važnosti porodice. Organizujte porodični ručak, odvojite kvalitetno vreme za svoju decu, pozovite svoje roditelje da vidite kako su, obradujte ih pažnjom. Danas i svaki drugi dan. I ne zaboravite na one koji nisu imali sreće da odrastaju sa svojim roditeljima, za srećno detinjstvo i odgajanje jednog deteta je potrebna cela zajednica“, ističe se u sapštenju u kojem se navodi i da ove godine, zbog vanrednih okolnosti, SOS Dečje selo Kraljevo neće imati organizovanih aktivnosti u kojima će učestvovati deca i hranitelji, ali želi da uputi poruku javnosti o značaju porodice za rast i razvoj deteta.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments