Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

17. maj 2020.

Komentarišući aktuelnu situaciju sa koronavirusom, epidemiolozi ocenjuju da njen tok na nivou Srbije ide povoljnim tokom i očekivanim za ovo doba godine, a evo zbog čega ne preporučuju testiranje na lični zahtev 

Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva konstatovali su na jutrošnjoj elektronskoj sednici neizmenjenost epidemiološke situacije u odnosu na prethodni dan. Nisu registrovani novi pozitivni pacijenti. Od početka epidemije, na teritoriji grada Kraljeva, evidentirana je ukupno 51 osoba pozitivna na virus koji izaziva zaraznu bolest Covid-19. Od početka epidemije, testirano je ukupno 1.770 lica na teritoriji grada Kraljeva, od kojih je 51 (2,88%) zaraženo. Danas se, na testiranje u Veterinarsko specijalistički institut, šalju novi uzorci.

******************************************************

Vraćamo se svim aspektima svakodnevnih aktivnosti, jer je epidemiološka slika sve povoljnija, ocenila je jutros, gostujući u programu TV Prva, dr Darija Kisić Tepevčević, zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i ponovila da fizička distanca, pranje ruku i nošenje maski čuvaju zdravlje svih nas.

Ona je dodala i kako je „sva prilika da ovaj virus neće nestati, ali ćemo naučiti da živimo sa njim i sporadično pojavljivanje ne treba da nas zabrinjava, jer je to slučaj i sa gripom“.

Prema njenoj oceni, drugi talas je izvestan, ali ne treba da paničimo, već da ga spremno dočekamo, ubuduće, ako se koronavirus vrati, verovatno će prolaziti sa posledicama poput obične prehlade, smatra Kisić Tešavčević .

Testiranje na lični zahtev epidemiolozi ne preporučuju, zato što, kazala je ona, negativan test dovodi do opuštanja osobe, koja prestane da poštuje propisane epidemiološke mere i rizikuje da se zarazi.

 

Testiranje koje je neophodno zbog poslovnih putovanja može se obaviti u domovima zdravlja i institutima za javno zdravlje. Za maloletne osobe i studente je besplatno, dok ostali za tu uslugu treba da izdvoje oko 6.000 dinara.

*****************************************************

U Gerontološkom centru Mataruška Banja nema zaraženih među korisnicima usluga, ni među zaposlenima, koji se nalaze pod merama karantina.

Zbog pojave šumskog požara većih razmera na području Studenice, prethodnih dana angažovan je i određen broj pripadnika civilne zaštite i dobrovoljnih vatrogasnih društava koje su pomagale vatrogasnim ekipama Sektora za vanredne situacije i JP „Srbijašume“, kao i lokalnom stanovništvu.

Šumski požar u Studenici u potpunosti je lokalizovan i stavljen pod kontrolu.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments