Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

31. maj 2020.

Skoro 13 godina od pokretanja inicijative PSD “Gvozdac”, krst visok 33 metra (simboliše broj zemaljskih Hristovih godina) i težak 16,5 tona, postavljen je na Stolovima na 1.375 metara nadmorske visine; predstoje njegovo osvetljavanje i osvećenje

Radnici kraljevačke „Amige“ juče su na 1.375 metara nadmorske visine na planini Stolovi, iznad manastira Žiče, podigli konstrukciju monumentalnog krsta. Izgradnja krsta koji će, kako je najavljeno, prilikom pokretanja inicijative pre više od 12 godina, moći da vidi pola Srbije, još nije završena, jer predstoji njegovo osvetljavanje i još neki sitniji poslovi. Zvanično „otvaranje“ i osvećenje krsta biće praznik kaže Milutin Vukosavljević Vukas iz Odbora za podizanje krsta na Stolovima, koji podseća da je inicijativa potekla od Planinarsko-sportskog društva „Gvozdac“.

On je i danas na Stolovima gde su, kako je naveo za portal Krug, krenuli da još jednom uslikaju kako sve to izgleda i da obave pripreme za završetak celog posla:

- Završavamo ovo delo uz Božju pomoć, finansirano od donacija, od plata, penzija, pomoći inženjera, nekoliko preduzeća. Država za ovo dinar nije dala – kaže Vukosavljević.

Samo u temelje, koje je episkop žički Justin osvetio 2. juna 2018. godine, „otišlo“ je 5,5 tona gvožđa i 1900 džakova cementa. Sam krst je toplocinkovana čelična rešetkasta konstrukcija, četvoropojasna, koja u osnovi ima četiri puta četiri metra. Konstrukcija visine 33 metra simboliše zemaljski broj Hristovih godina, teška je 16,5 tona,a raspon „krila“ iznosi 21 metar.

Ideju iz 2007. godine o izgradnji krsta na Stolovima, usporili su zemljotres u Kraljevu 2010. godine i poplave 2014. godine. No, trudom PSD „Gvozdac“ i članova Odbora za podizanje Krsta, ali su radovi polako odmicali zahvaljujući razumevanju Gradske uprave i pomoći Javnih komunalnih preduzeća, privatnih preduzeća i građana Kraljeva, okoline, i pojedinih iz dijaspore.

Temelj i postolje za Krst na koti od 1.375 metara nadmorske visine, sa koje se vidi velika teritorija Srbije urađeni su 2017. Godine..

U svom govoru na osvećenju temelja, episkop Justin poručio je da „gde god se o krstu misli i govori, to je veliko delo, jer je krst simbol koji povezuje Boga i čoveka.“

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

5 Comments

 • Gost - Planinar

  Gost - Planinar

  Bio sam na tom vrhu pre nedelju dana. Planina je lepa, ali sam vrh Stolova je tuga i jad. Prepuno građevinskog otpada zaostalog od gradnje krsta, plus porušene antene, kablovi, bodljikave žice, gvožđurija, kontejneri, čak i jedna ruinirana kamp kućica u krugu nekog objekta van funkcije (verovatno napuštena meteorološka stanica). A mogli su ti isti što su posavljali krst, da iseku brusilicama porušene antene, i da sav šut i krš odvezu kamiončićima koji su ionako prazni silazili sa planine.
  Prava slika ove jadne Srbije. Krstača (oko vrata, na retrovizoru, a sada na vrh planine) koja se vidi iz daleka, ali kad pogledaš izbliza, sve što vidiš je jedno veliko Ništa.
  • Ime: Planinar
 • Gost - Plus

  Gost - Plus

  To je jedan veliki plus za Kraljevo. 
  • Ime: Plus
 • Gost - Живко

  Gost - Живко

  Драга Марија, верујем да , ако размислите, можете да поставите и бољи коментар
  • Ime: Живко
 • Gost - Marija

  Gost - Marija

  Dobro, Vavilonsku kulu ćemo valjda na Goču. 
  • Ime: Marija
  • Gost - ralence

   Gost - ralence

   Јел ти знаш шта је Вавилонска  Кула и где је била.!!!
   • Ime: ralence