Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

1. jul 2020.

Borbu sa čitavim ostrvima smeća kraj Ibra vode radnici i tehnika nekoliko javnih kraljevačkih preduzeća, a obala reke, posle prošlonedeljnih poplava pravo je ogledalo naše (ne)savesti, nemara i, uopšte, odnosa prema prirodi

Radnici kraljevačkih preduzeća „Čistoća“, „Vodovod“ i „Zapadna Morava“ rade na uklanjanju otpadnog smeća, plastike, grana i čitavih stabala sa obale Ibra posle prošlonedeljnih poplava. Bilo je slučajeva prethodnih godina da je smeće posle poplava nedeljama „krasilo“ obalu Ibra, ali ovoga puta reakcija komunalaca zaista je bila brza. Prethodnih dana najpre je očišćeno šetalište, juče i plažni deo, a danas je – posle priprema, sa više bagera i kamiona počelo raščišćavanje terena pod obalom i sportskog igrališta od velike količine otpada koje je nabujali Ibar posle poplava ostavio za sobom.

Za čišćenje igrališta najpre je bilo potrebno sačekati da se travnati deo osuši od mulja, kako bi mašine mogle da počnu sa raščišćavanjem.

Direktor JKP „Čistoća“ Ivica Bogojević kaže da je danas započeto čišćenje najtežeg dela - grana i čitavih stabala čvrsto isprepletanih plastikom i ostalim otpadom na terenu za košarku, fudbal i odbojku.  

- Kada će tačno moći da se završi posao ne znamo, jer je prilično komplikovan: granje se uplelo u ogradu, pa ćemo imati puno posla dok sve vratimo u prvobitno stanje. Važno je da smo krenuli i to će se rešiti u što kraćem roku – ocenjuje Bogojević.

Posao čišćenja, Štab za vanredne situacije poverio je „Čistoći“, „Vodovodu“ i mehanizaciji preduzeća „Zapadna Morava“ zato što su radnici JKP „Puteva“ trebutno angažovani  na popravci putne infrastrukture u selima u kojima je ona najviše stradala tokom prošlonedeljnih poplava.

Budući dadobar deo otpadnog smeća kje je sa sobom doneo Ibar 23. juna čine grane i stabla koje bi najsirmoašniji možda mogli da iskoriste za ogrev, pitanje je bilo: gde će biti sve ovo biti odvezeno. Direktor „Čistoće“ kaže: za sada - na gradsku deponju.

-  Ima granja i stabala, ali pomešani su sa smećem. Lično nemam ništa protiv da se, možda, posle neke selekcije, ovo otadno drvo iskoristi za neku donaciju. O tome ne odlučujem ja, kao što nisam ni kompetentan da procenim da li je, možda, ovakav otpad i sam lpotencijalno eglo zaraze – kaže naš sagovornik.

Kada radnici uklone svu površinsku zemlju, prostor sportskih igrališta će biti dezinfikovan, pa će sportski život na obalama Ibra moći da se nastavi. Ipak, ove ružne slike naših naravi i nebrige prema prirodi – neki će dugo pamtiti. To su oni koji u reku ne bacaju otpad sa kojim ne znaju gde bi, ali – problem u ovoj priči su svi oni koji nisu svesni da će nam, sveteći se, priroda uvek vraćati ono što joj dajemo.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Ilić

  Gost - Ilić

  Šta će biti sa otpadom kod novog mosta "Glavčićevog mosta"?
  Tu stoji otpad od prošlogodišnjih poplava.
  • Ime: Ilić
 • Gost - Gorana

  Gost - Gorana

  Pozdravljam čišćenje obale Ibra,ali bih volela da znam zašto nije uradjeno ono što je bilo najlakše a to je pranje i dezinfekcija samog šetališta?Od 23.juna nisam prošetala tim delom jer je još uvek prljavo i prašnjavo ,pa ovim putem apelujem na odgovorne da i taj deo odrade kao i da pokose deo sa ribničke strane ( kod veterinarske stanice).
  • Ime: Gorana