Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

29. jul 2020.

„Kraljevački razvojni centar“ jedino je udruženje iz Raškog okruga, koje je ušlo u 30 odabranih u Srbiji za prvu fazu projekta „Zeleni inkubator“, a projektom nameravaju da uključe što širi krug građana u rešavanje problema zagađenja vazduha

Učešćem na prvom od tri planirana predselekciona treninga, udruženje građana „Kraljevački razvojni centar“ verifikovalo je svoju nameru da, kao jedno od 30 udruženja selektovanih u prvoj fazi realizacije projekta "Zeleni inkubator" (koji se realizuje u okviru programa "Snažno zeleno"), uključi što širi krug građana Kraljeva u rešavanje problema zagađenja vazduha.

Prostor grada Kraljeva ima ozbiljno zagađenje vazduha u zimskim mesecima. Merenja u gradu pokazuju da je oko 110 dana u toku grejne sezone koncentracija PM 10 čestica  veća od dozvoljene. U decembru 2019. zabeležena je vrednost od 347 µg/m3 (što je skoro sedam puta veće od dozvoljene vrednosti koja iznosi 50 µg/m3). U januaru 2020. situacija je bila još gora. Naime, od 31 januarskih dana, koncentracija PM10 čestica u 28 dana je bila veća od dozvoljene i kretala se čak do 366,85 µg/m3 (26. januara). Pored toga, Zavod za javno zdravlje Kraljevo koji meri zagađenost, rezultate merenja objavljuje sa zakašnjenjem od nekoliko dana, tako da građani nisu upozoreni na problem, što predstavlja ozbiljnu pretnju po njihovo zdravlje.

- Naš projekat „Zajedničkim delovanjem do čistijeg vazduha“ je prošao preliminarnu fazu i pred nama su još dve nedelje posla da ga, uz mentorsku podršku stručnjaka iz „Beogradske otvorene škole“  koji, u partnerstvu sa inženjerima zaštite životne sredine i Mladim istraživačima Srbije, sprovode trogodišnji program "Snažno zeleno" u Srbiji, finalizujemo za konačni izbor - kaže mr tehničkih nauka Jovan Nešović.

On dodaje, da će, ukoliko dobiju podršku za realizaciju projekta, analizirati postojeće javne politike u oblasti zaštite kvaliteta vazduha i njihovu(ne)primenu u Kraljevu, da bi potom, uključivši širi krug građana, kreirali  i predali Inicijativu za izradu Plana grada Kraljeva za unapređenje kvaliteta vazduha sa prikupljenim potpisima građana i institucija. - Cilj je da aktivnosti  projekta „Zajedničkim delovanjem do čistijeg vazduha“  doprinesu da donosioci odluka, drugi činioci i građani posebno prepoznaju potrebu zajedničkog delovanja u cilju rešavanja zaista ozbiljnog problema zagađenog vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone. To, naravno, nije moguće bez poboljšanja javnih politika  u oblasti kvaliteta vazduha u našoj lokalnoj zajednici. Izostane li to zajedničko delovanje građana i donosioca odluka, maske koje sada nosimo zbog virusa korona lako mogu postati naša svakodnevnica u Kraljevu i tokom grejne sezone, ali tada zbog zagađenog vazduha – ističe Nešović.

Ukoliko dobije konačnu podršku, projekat će biti realizovan od septembra do marta iduće godine na teritoriji grada Kraljeva. Projekat „Zajedničkim delovanjem do čistijeg vazduha“  udruženja građana „Kraljevački razvojni centar“ jedini je sa teritorije Raškog upravnog okruga, koji je prošao prvu fazu selekcije i ušao u krug od 30 odabranih na nivou Srbije.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments