Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

30. jul 2020.

Bila je prva prva diplomirana slikarka u Kraljevu, a čitav svoj radni vek – četrdeset punih godina, provela je u kraljevačkom Narodnom muzeju, gde je kao konzervator radila od 1966. do 2006. godine

U sredu, 29. jula 2020. godine upokojila se Kraljevčanka Slobodanka Danka Pribaković Kostić, akademski slikar i viši konzervator, koja je punih četrdeset godina (1966 – 2006.) radila u Narodnom muzeju Kraljevo.

Slobodanka Danka Pribaković-Kostić rođena je u Kraljevu 1942. godine od oca Milana i majke Ljjubice Pribaković. Nakon osnovnog obrazovanja u rodnom gradu, završila je 1963. srednju Školu za primenjenu umetnost u Peći. U Narodni muzej Kraljevo primljena je 1966. kao konzervator, ali je uporedo sa radom nastavila dalje usavršavanje. Na Višoj pedagoškoj školi u Prištini diplomirala je 1970. na smeru likovno vaspitanje, a 1972. upisala je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu na kojem je, u klasi profesora Miloša Bajića, diplomirala 1976. godine. Tako postaje prva diplomirana slikarka u Kraljevu, a od 1978. godine i prva članica ULUS-a iz Kraljeva. U Muzeju je kao konzervator radila pun radni staž, od 1966. do 2006. godine, gde je stekla zvanje višeg konzervatora. Velikom retrospektivnom izložbom slikarskih radova, Narodni muzej je 2006. godine odao priznanje svom istaknutom kustosu.

Kao slikar išla je na veći broj studijskih putovanja: Grčka, Italija, Holandija, Španija, Portugalija, Engleska i SSSR. Imala je niz samostalnih izložbi: Kraljevo, Kragujevac, Bor, Vranje, Vrnjačka Banja, Čačak, Leposavić, Leskovac, Beograd, Pančevo, Apatin. Izlagala na izložbama: "Perspektiva IV" u Beogradu, "Otvoreni oktobarski salon" u Beogradu i na Izložbi novoprimljenih članova ULUS-a u Beogradu, kao i na mnogim drugim kolektivnim izložbama.

Slobodanka Danka Pribaković Kostić učestvovala je na slikarskim kolonijama: „Magnohrom“ u Kraljevu, „Prohor Pčinski“ u Vranju, "Studenica" u Studenici i „Ribnica.“ Dobitnik je više nagrada: III nagrada na izložbi „Kraljevački likovni umetnici 75.“ u Kraljevu 1975; Otkupna nagrada na izložbi ULU „Vladislav Maržik“ u Kraljevu 1995.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments