Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

31. jul 2020.

„Junaci žive večno“ poruka je murala koji niče iznad sportskih terena kraj Ibra na potpornom zidu atletskog stadiona, u znak sećanja na sve one koji se iz jedne od najtežih srpskih bitaka u novijoj srpskoj istoriji – nisu živi vratili svojim najmilijima

Svojih prijatelja kojih više nema, besmrtnih heroja sa Košara sećamo se najpre mi koji smo sa njima učestvovali u toj krvavoj borbi, pa smo zbog toga i došli na ideju da oslikamo mural, kaže Voislav Vukašinović, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida iz Kraljeva.

Potporni zid ispod atletskog stadiona izabran je zbog činjenice da će se mural videti sa druge strane Ibra, na jednom od ulazaka u Kraljevo, a u neposrednoj blizini su sportski tereni sa kojih žagor ne prestaje i podseća da se život nastavlja.

- To, možda, jeste način da i mladima, približimo priču o herojstvu koju bitka na Košarama nosi i 21 godinu nakon što je završena – ističe Vukašinović.

Na grafitima koji se nalaze na levom kraju celog murala prikazani su likovi Milosava Jošovića, dobrovoljca iz Kraljeva, koji je poginuo na Košarama, kapetana Srđana Košanina iz Ušća (i on je stradao na Košarama kao pripadnik Petog bataljona vojne policije) i nedavno tragično preminulog Nedžada Bilalovića, koji se takođe borio na Košarama.

Mural oslikava kraljevački slikar Miodrag Mikan Kojić (čiji je rad i mural sa likom prerano preminulog glumca Nebojše Glogovca kod „Ibar bašte). Planirano je da mural, koji će čuvati sećanje na heroje pre 21 godine održane bitke na Košarama (jedne od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga) bude dug oko 25 metara.

Ceo mural imaće tri komponente: grafite - likove Joovića, Košanina i Bilalovića na levoj strani, srednji deo biće isisan slovima, a na desnoj strani nalaziće se siluete . simbolično svih onih koji su, sa srpske strane, učestvovali u tok krvavoj bici 1999. godine.

- Oni koji su videli mural u nastajanju oduševljeni su ovom idejom našeg udruženja, ali podsetio bih da smo mi odavno počeli sa postavljanjem spomen ploča svim besmrtnim herojima, jer nismo stavili akcenat samo na heroje sa Košara – kaže Vukašinović.

On navodi da je pre godinu i po dana, u znak sećanja postavljena spomen ploča u Bogutovcu, vojniku Nenadu M. Gračancu (stradalom 28. decembra 1991. kod Karlovca) u njegovom odnom Bogutovcu, na zgradi OŠ „Đura Jakšić“, koju je pohađao. Potom je, podseća, postavljena i trajna postavka (u znak sećanja na 112 stradalih iz Kraljeva, ali i onih čije su porodice svoje utočište potražile u gradu na Ibru u ratovima devedesetih, a njihove kosti prenele u Kraljevo) u holu Gradske uprave u Kraljevu.

- Dobili smo i saglasnost mesne zajednice u Mataruškoj Banji da se radi spomen-česma Slobodanu Stojkoviću, prvom srpskom vojniku koji je poginuo 1991. u Sloveniji i ostao upisan kao prva žrtva čija je pogibija označila početak balkanskih ratova na kraju XX veka – kaže Vukašinović.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

5 Comments

 • Gost - Mitar

  Gost - Mitar

  Vukašinovicu, nisi ti video granicu ,svi kraljevcani to znaju a vođama se s onim tkz invalidom što je sredio da mu se vode posttraumatsko stanje.Sitan igrač ali ćeš  dolijati. 
  • Ime: Mitar
 • Gost - Pantelija

  Gost - Pantelija

  Izginila mladost za utopiju zvanu Yu...steta zivota...Yu najlosija opcija za sve narode
  • Ime: Pantelija
  • Gost - Milan

   Gost - Milan

   Izginuli su zbog ludog američkog bankara koi se dogovorio sa Tuđmanom o podeli Yugoslavije. Njegove avanture su nas debelo koštale i života i teritorije. 
   • Ime: Milan
 • Gost - SAMOPRDITE

  Gost - SAMOPRDITE

  Ko ih je poslao tamo mamu mu j.b.m!
  • Ime: SAMOPRDITE
  • Gost - Nikola

   Gost - Nikola

   Onaj nesposobnjakovic Julian muž a titov Zet... 
   • Ime: Nikola