Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

3. jul 2020.

Evo šta, prema tvrdnji nadležnih, rizikujete ako se vozite tzv. linijskim taksijem ili sa fizičkim licima koja nisu registrovana kao taksi prevoznici

U saopštenju Odeljenja za inspekcijske poslove grada Kraljeva navodi se da je na saobraćajnicama u Kraljevu veliki broj vozila fizičkih lica kojima se obavlja javni prevoz (koji je zakonom zabranjen), kao i registrovanih taksi prevoznika koji pružaju usluge takozvanog linijskog prevoza putnika, naplaćujući po ceni autobuske karte, a ne po taksimetru. Ovakvo stanje, kako se navodi, ugrožava normalno funkcionisanje autobuskog i taksi prevoza.

Putnici koji koriste javni prevoz koji je zakonom zabranjen ugrožavaju svoju bezbednost iz sledećih razloga:

- automobili kojima se obavlja ovaj prevoz uglavnom su dotrajali i tehnički neispravni

- vozači su neprofesionalni, često i pod uticajem alkohola

- putnici nisu osigurani u javnom prevozu.

Pored toga, putnicima koji koriste prevoz koji je zakonom zabranjne, ali i linijski taksi prevoz dodatno je ugrožena bezbednost, zato što izbegavajući inspekcijsku kontrolu vozači ovih automobila česti biraju makadamske i teško prohodne seoske puteve. Pritom, voze neprilagodjeno brzinom i tako putnike dodatno dovode u opasnost. Utrkuju se međusobno i sa autobusima kako bi povezli što više putnika.

Putnici takođe mogu doživeti niz neprijatnosti:

- u toku inspekcijskog nadzora zaustavljenog vozila putnici se zadržavaju radi davanja izjava. Posle isključenja vozila iz saobraćaja moraju da nastaju putovanje na drugi način, kasneći na odredište i uz dodatne troškove prevoza.

- u postupku utvrđivanja činjenica Prekršajni sud poziva putnike da kao svedoci daju izjave, čime putnici dodatno gube vreme.

Saobraćajna ispekcija će u narednom periodu pojačati nadzor nad obavljanjem nelegalnog prevoza, pa zato upozoravamo građane da ne koriste ovaj vid prevoza, a prevoznike da odustanu od obavljanja ove vrste prevoza“ – navodi se u saopštenju Odeljenje za inspekcijske poslove grada Kraljeva.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

5 Comments

 • Gost - Zoran

  Gost - Zoran

  Nije ovo prva "akcija" tog tipa, ali su sve dosadašnje bile kratkog daha i bez većeg efekta.
  Dva puta sam se vozio "linijskim" u poslednjih 20 godina, sticajem nesrećnih okolnosti. Imao sam sreće da izvučem živu glavu prilikom prve takve lude vožnje.
  "Linijski" su se pojavili još dok su "Autotransport" i "Auto prevoz" VB solidno funkcionisali, pa se ne nože reći da su linijaši nastali zbog lošeg javnog prevoza.
  Nisam za "zakon bržega" kao na Divljem zapadu, neplaćanje poreza i doprinosa (porezom se puni budžet, a doprinosima se obezbeđuje pravo na penziju i socijalnu i zdravstvenu zaštitu sebi i porodici).
  Još nešto, "linijski" ne pokrivaju nepostojeće linije javnog prevoza ili nedolazak autobusa na redovnoj liniji, već kreću neki minut ispred autobusa na najprometnijim linijama i pokupe putnike koji ih čekaju (autobuse). Time i direktno umanjuju prihode regularnih preduzeća, pa će i plate tamozaposlenih biti manje...
  Mislim da zakone treba poštovati, pa i ovaj (ne)pomenuti, mada kod nas ima dosta toga što se ne poštuje i stoga podržavam Odeljenje u nadi da će se ovaj slučaj rešiti na duže vreme.
  • Ime: Zoran
 • Gost - Dragan

  Gost - Dragan

  Vlast je "izmuljala" sa javnim prevozom i autobuskom stanicom, pa još hoće da mopolizuje gradski i prigradski saobraćaj. Neće moći!
  • Ime: Dragan
 • Gost - Nena

  Gost - Nena

  "Ovakvo stanje, kako se navodi, ugrožava normalno funkcionisanje autobuskog i taksi prevoza" citat sa početka teksta. Koje normalno funkcionisanje autobuskog prevoza? Sve navedeno u tekstu bi bilo prihvatljivo, da je ovaj deo teksta  istinit. Gospodo, najpre obezbedite redovan autobuski prevoz, pa onda pretite.
  • Ime: Nena
 • Gost - Putnik

  Gost - Putnik

  Uvedite češće autobuse, kao što je bilo ranije, pa nećemo.
  • Ime: Putnik
 • Gost - Gordana

  Gost - Gordana

  Znači ,građane ne štite oni koji su za to plaćeni! Nek se vlast uzme u pamet a ne da krivi narod!
  • Ime: Gordana