Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. avgust 2020.

Uz pomoć parohijana i dobrotvora nastavljeni su opsežni radovi započeti prošle godine radovima u unutrašnjosti hrama sagrađenog 60-ih godina prošlog veka

            Na hramu Svetog apostola Pavla u Cvetkama u toku je sanacija zidova oštećenih još u zemljotresu pre deset godina, nakon čega će uslediti i izrada nove fasade. Ovo je nastavak opsežnih radova na ovoj crkvi, koji su počeli prošle godine radovima u unutrašnjosti građevine - rekao je za portal "Krug" protojerej Ivan Terzić.

            - Uz blagoslov episkopa Justina, prošle godine smo počeli ove opsežne radove na hramu i do sada smo završli: promenu poda u crkvi, podno grejanje, zamenu elektroinstalacija. Očekujemo da će do kraja avgusta biti završeni i ovi spoljašnji radovi na sanaciji pukotina  zidovima i na novoj fasadi - kaže prota Ivan.

            Nakon toga ostaje još da bude završen novi drveni ikonostas, što se očekuje tek naredne godine u februaru, a zatim će uslediti oslikavanje ikona. Prota Terzić naglašava da su pre svih ovih radova urađena statička ispitivanja koja su pokazala da je objekat hrama u statički dobrom stanju i da je spreman za renoviranje.

            Sredstva za ove radove obezbeđena su najvećim delom dobrovoljnim prilozima lokalnog stanovništva - parohijana. Pomogla su i pojedina preduzeća bilo novcem, bilo pomoći u robi kao što su "Radijator inženjering", "Standard" i "Kotlenik promet".

            Objekat hrama Svetog apostola Pavla sagrađen je početkom 60-ih godina prošlog veka. U porti crkve nalazi se spomenik kulture od velikog značaja crkva brvnara koja je 1824. godine sagrađena na temeljima crkve brvnare iz prve polovine 18. veka, а na groblju koje je uz ovu crkvu nalazi se i spomenik Jova Kursule, vojvode iz Prvog srpskog ustanka.

R.V.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments