Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

21. septembar 2020.

Do sada su, u tom kraju, deca obuhvatana samo pripremnim predškolskim programima, a sada će, zahvaljujući projektu koji je podržalo Ministarstvo prosvete, 40 mališana besplatno pohađati vrtić četiri sata dnevno

Predškolska ustanova „Olga Jovičić Rita“, započela je u Samailima realizaciju projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posvećenog uključivanju dece od tri do pet i po godina u vaspitno-obrazovni rad.

Otvaranjem dve mešovitne vaspitne grupe u Samailima, u vaspitno-obrazovni rad biće uključeno 40 dece, u dve grupe, kroz poludnevni oblik rada - četiri sata svakog radnog dana, i to potpuno besplatno.

Kako je istakla Marija Jovanović Đusić, pomoćnca direktora Predškolske ustanove, najveći značaj ove aktivnosti je što će deca iz ovog sela imati mogućnost da u svom mestu, koje je udaljeno od grada Kraljeva, imati priliku da budu uključena u vaspitno-obrazovni rad Predškolske ustanove, i to u najvažnijem periodu života - od treće godine, koji je ključni period za celovit razvoj deteta.

- Do sada su, u ovom okruženju, deca obuhvatana samo pripremnim predškolskim programima, koji su zakonski, i to samo u onim mestima gde je bilo zakonskih mogućnosti - dovoljan broj dece i adekvatno opremljen prostor. Zajedničkim naporima predstavnika jedinice lokalne samouprave, Službe za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj Gradske uprave grada Kraljeva, Mesne zajednice Samaila i Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“, aplicirano je sa predlogom, koji je odobren u novembru prošle godine. Sredstva su izdvojena za angažovanje dva  vaspitača koji će raditi do decembra 2022. godine , a nabavljeni su i nameštaj i didaktički materijal - kaže Marija Jovanović Đusić.

U Samailima ima 82 dece uzrasta do šest i po godina, a sa okolnim selima - Bapsko Polje, Bukovica, Lazac, Mrsać i Musina Reka, oko 180. Dve novoformirane grupe čine uglavnom mališani iz Samaila, ali i iz okolnih sela. Prema rečima predsednika Mesne zajednice Samaila Nenada Pajića, ovo je početak jedne lepe priče koju već godinama pokušavaju da ostvare, a koja se ne bi zaustavila samo na projektnim aktivnostima.

- Baš zbog broja mališana na ovom prostoru, nastojimo da se napravi celodnevni boravak, zapravo vrtić, nakon isteka projekta od dve godine, kako bi sva deca bila obuhvaćena i imali bismo i grupu dece do tri godine, koja trenutno nemaju mogućnost da pohađaju program. Time bismo napravili ono što je preko potrebno svakom većem selu. Glavni preduslov je ispunjen - dece ima, volje i želje ima - kaže predsednik Mesne zajednice Samaila izrazivši zahvalnost Predškolskoj ustanovi koja je uložila ogroman napor u realizaciju ove aktivnosti, Gradskoj upravi na sredstvima za rekonstrukciju prostorija koje su bile u lošem stanju, meštanima koji su učestvovali u realizaciji prepoznavši važnost projekta.

Ministarstvo prosvete podršua sprovođenju ovog projekta obezbedilo je putem grantova dodeljenih iz sredstava zajma Svetske banke u vrednosti od oko 4.6 miliona dinara.

Svečanom početku realizacije dela aktivnosti prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport Nikola Radević i zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević, koji je zahvalio Ministarstvu prosvete i Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj, koji su grad Kraljevo stavili na prioritetnu listu među 40 gradova i opština:

- Ovo je samo početak i mi ćemo nastaviti da, kroz razne projekte, učestvujemo ne bi li na taj način pomogli Predškolskoj ustanovi „Olga Jovičić Rita“- obećao je Rakočević.

Predstavnice Udruženja žena „Sačuvajmo tradiciju“ iz Samaila, donacijom osnovnog materijala za rad svojim najmlađim sugrađanima, poželele su srećan početak rada u prostorijama Doma u Samailima. Kako ističe predsednica Udruženja Jelena Sekulić, čije dete će takođe provoditi vreme sa drugarima u jednoj od novoformiranih grupa, budući da je zaposlena, roditeljima koji imaju malu decu od velikog je značaja što i njihova deca imaju priliku da budu obuhvaćena obrazovno-vaspitnim aktivnostima Predškolske ustanove, da se druže i socijalizuju, i to u mestu gde žive.

Izvor: zvaničan saj grada Kraljeva

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments