Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. septembar 2020.

Bilo je za svakog ponešto: bacanja kamena s ramena, skokova iz mesta, nadvlačenja konopca i štapa, obaranju ruku, malog fudbalu, odbojke, šaha, trčanja preko prirodnih prepreka na poligonu, narodnog rvanja

Seoske sportske igre drugu godinu zaredom okupljaju meštane kraljevačkih sela koja se nadmeću u brojnim modernim, ali i tradicionalnim sportskim disciplinama. Nakon Ratine prošle godine, komšijsko selo Vrba je ovog septembra dočekalo ekipe iz Zaklopače, Ribnice i prošlogodišnjeg vicešampiona Seoskih sportskih igara – Miločaja, a imalo je i svoju ekipu.

Organizator ove sportske manifestacije na teritoriji našeg grada, kao i prvi put, kada je realizovan pilot projekat, jeste Sportski savez Kraljeva, uz podršku Sportskog saveza Srbije, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i, naravno, grada Kraljeva.

Ekipe, koje broje najmanje 15 takmičara, od čega su pet ženskog pola, a svi imaju mesto boravišta u selu za koje se takmiče i stariji su od 15 godina, takmiče se u bacanju kamena s ramena, skoku iz mesta, nadvlačenju konopca i štapa, obaranju ruku, malom fudbalu, odbojci, šahu, trčanju preko prirodnih prepreka na poligonu, narodnom rvanju.

Kako ističe predsednik Sportskog saveza Kraljeva Miloš Simović, organizacija ovog takmičenja je potvrda dobre saradnje sa Sportskim savezom Srbije i gradom Kraljevo.

- Na ovaj način pokazujemo čvrste veze, uspešnu saradnju. Ponosan sam što se odazvalo dosta ljud,i što je atmosfera pozitivna i što situacija sa kovidom nije uspela da nas spreči da organizujemo ovako lepo takmičenje - poručio je Simović.

U ime Sportskog saveza Srbije, učesnike je pozdravila i poželela im sreću u takmičenju, a gradu Kraljevu i Sportskom savezu Kraljeva zahvalila na podršci od početka manifestacije - Marina Jovičić, istakavši značaj promocije sporta i druženja.

- Zahvaljujući i njima i svim ostalim organizatorima, uspeli smo da ove godine podignemo broj opština koje se takmiče na deset. Verujem da su se ljudi posle situacije sa virusom korona uželeli i dobrog druženja i sporta. Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju upravo na manje sredine - da njima posvetimo pažnju i da stavimo do znanja da je vrlo bitno da se i oni bave sportom i rekreacijom - poručila je predstavnica Sportskog saveza Srbije.

Druge Seoske sportske igre na teritoriji grada Kraljeva, kod Doma u Vrbi, otvorio je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić:

- Veoma sam radostan što, pored popularnih sportova, gledaoci mogu da prate i tradicionalne srpske sportske discipline. Nadam se da će jedno kraljevačko selo ponoviti uspeh Miločaja iz prethodne godine, kada je ovo pomoravsko selo ušlo u finale Seoskih sportskih igara na nivou Srbije. Da nije bilo epidemije virusa korona, verovatno bi grad Kraljevo odnosno neko selo sa njegove teritorije bilo domaćin finala.

Ove godine finalisti se takmiče u Vrnjačkoj Banji, a lokalna takmičenja, poput ovog, kvalifikaciona su za finalno republičko takmičenje, koje će biti održano od 25. do 27. septembra u Vrnjačkoj Banji, a na kome će učestvovati 10 ekipa – pobednika lokalnih takmičenja.

Cilj manifestacije je promocija sporta i turizma u ruralnim područjima, podsticanje žitelja sela širom Srbije na bavljenje fizičkom aktivnošću i radi doprinosa njihovom zbližavanju i bogatijem društvenom životu, ali i motivisanje žena sa sela da se bave zdravim fizičkim aktivnostima i učestvuju u društvenim događajima. Deo manifestacije je i promocija kulture i tradicije podneblja na kom se takmičenje organizuje.

Tekst i fotografije: zvaničan sajt grada Kraljeva

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments