Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. septembar 2020.

Na levoj obali Ibra, na tri mesta iznad gradskog bedema, u toku su radovi započeti sa ciljem da se obezbedi obala koja se, u više navrata, „survavala“ na šetalište pored reke

            Na tri mesta iznad gradskog bedema u Kraljevu na levoj obali Ibra postavljena je specijalna 3D protiverozijska mrežica koja bi trebalo da spreči osipanje zemlje do koga je došlo uglavnom na mestima gde nema rastinja. Mreža je postavljena na padini na kraju parka kod obdaništa, zatim kod Mirine česme i na još jednoj lokaciji između.  

            Funkciju ovakve zaštite za portal "Krug" objavšnjava direktor JP za upravljanje građevinskim zemljištem u Kraljevu, Aleksandar Nestorović:

            - Mrežica se prekriva zemljom i njena uloga je da učvrsti rastinje dok ne ojača. Trodimenzionalna mreža protiv erozije kontroliše površinsku eroziju i pomaže jačanju korena biljaka. Upravo korenje zadržava zemlju da ne bude sprana niz velike kosine. Ova mrežica ne može, naravno, zaustaviti klizište, ali može površinsko spiranje tla - kaže Nestorović.

            Kako saznajemo od radnika na licu mesta, mrežica je učvršćena za tle metalnim klinovima i sada se prekriva zemljom, kako bi vegetacije lakše krenula.

            Pored toga, na lokaciji kod parka urađene su i dve šahte za prikupljanje atmosferske kanalizacije. Sve to bi trebalo da obezbedi ovaj deo obale koji se u više navrata obrušavao na betonski bedem.

R.V.

.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments