Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. septembar 2020.

Abortus ne da je najgore "rešenje", to uopšte nije rešenje, kaže primarijus dr Tamara Anđelković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravja Kraljevo

            Dvadeset i prvi vek nudi ženama i muškarcima petnaestak kontraceptivnih metoda i postupaka protiv neželjene trudnoće, koji ne narušavaju zdravlje ni žene ni muškarca. I pored savremenih konfornih sredstava, parovi u Srbiji i dalje najčešće primenjuju tradicionalne nepouzdane metode kao što su prekid odnosa i kalendar ovulacije. Abortus ne da je najgore "rešenje", to uopšte nije rešenje, kaže primarijus doktor Tamara Anđelković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravja Kraljevo.

            Ona se danas obratila javnosti uoči Svetskog dana kontracepcije, koji se od 2007. godine obeležava 26. septembra.

            - Reproduktivna prava su osnovna ljudska prava. Kontracepcija omogućava svakom paru i pojedincu, i ženi i muškarcu, da planira rađanje dece i vremenski razmak između dva porođaja. Zdravstveno prihvatljiv model je da žena rodi između 18. i 35 godine života i da razmak između dva porođaja ne bude kraći od dve godine. Za stupanje u seksualne odnose potrebna je telesna, psihička i emotivna zrelost, koja se uglavnom postiže oko 18. godine života - rekla je dr Anđelković na današnjoj konferenciji za novinare.

            Ona je u najkraćem predstavila šest tipova savremene kontracepcije, kao što su: mehanička ili barijerna (npr. kondom za muškarce ili dijafragma za žene), hemijska (spermicidna), hormonska (sintetički hoprmoni koji sprečavaju ovulaciju), intrauterina (spirala), urgentna (poznata kao "pilula za jutro posle"), voljna sterilizacija (podvezivanje semenovoda kod muškaraca, odnosno jajovoda kod žena). U okviru pojedinih tipova kontracepcije postoji više različitih sredstava, što znači da žene i muškarci imaju na raspolaganju petnaestak različitih načina na koje se mogu zaštititi od neželjene trudnoće.

            - Nažalost, istraživanje je pokazalo da samo 18,4% žena u Srbiji koristi neku od modernih kontraceptivnih metoda, a skoro 40% se odlučuje za tradicionalne, takozvane prirodne metode, prekinut snošaj i kalendar ovulacije. Koliko su nepouzdane govori podatak da tokom dve godine oslanjanja na ovakvu zaštitu, 20-40% parova dođe do neplanirane trudnoće. Mladima preporučujemo kombinovanje hormonskih pilula i kondoma, koji je zaštita i od polno prenosivih bolesti - ističe prim. dr Tamara Anđelković.

            Ona je naglasila da se nasilni prekid trudnoće ili abortus ne može nazvati čak ni "najgorim rešenjem", jer uopšte nije rešenje, već veliki atak na fizičko i psihičko zdravlje žena. Na sreću, stanje svesti se promenilo pa danas skoro da više nema žena koje imaju više od 10 abortusa, što pre nekoliko decenija uopšte nije bilo retkost. Tom značajnom pomaku doprinelo je propagiranje kontraceptivnih mera u okviru zdravstvenog sistema, ali što je posebno značajno i u okviru školskog sistema.

Tako u okviru Službe za zadravstvenu zaštitu žena u Domu zdravlja Kraljevo postoji i Savetovalište za mlade. Doktorka Anđelković kaže da devojke sve češće dolaze u Savetovalište i, što joj je posebno drago, mnoge dolaze sa majkom, što znači da seksualni život i kontracepcija u njihovom odnosu nisu tabu. Mladići su i dalje retki kao pratioci devojkama ili samostalno, ali su učesnici tribina i edukacija koje u srednjim školama organizuje ovo Savetovalište.

Prim. dr Tamara Anđelković je podsetila žene da je neophodno da bar jednom godišnje posete ginekologa:

- Najbolje je da se žena posavetuje sa svojim ginekologom i da zajedno izaberu kontraceptivnu metodu koja je za njihovu životnu dob, zdravstveno stanje i seksualni život najpogodnija. Takođe, ženama i muškarcima savetujem da o zaštiti od neželjene trdunoće razgovaraju sa svojim partnerom/partnerkom, jer je odgovornost za reproduktivno zdravlje obostrana.

Svetski dan kontracepcije se od 2007. godine obeležava s ciljem podizanja standarda u primeni kontracepcije i smanjenju broja neželjenih trudnoća, podizanja svesti o reproduktivnom zdravlju i razbijanju tabua o zaštiti od neželjene trudnoće.

R.V.     

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments