Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

30. septembar 2020.

U jedinstvenom raju za ptice gde se one razmnožavaju, a nakon toga okupljaju, odmaraju i spremaju za dug i opasan put do Afrike, tokom zimskih meseci okuplja se više od 70.000 jedinki oko 270 raznih vrsta ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) uspešno je sprovelo treći po redu letnji istraživački kamp na području Labudovog okna. Tokom 30 dana, od sredine avgusta do sredine septembra, uhvaćene su i metalnim prstenovima obeležene 823 jedinke divljih ptica koje su svrstane u 39 različitih vrsta. Najčešće su prstenovane ptice pevačice među kojima su najbrojniji bili brezov zviždak, potom trstenjak rogožar i trstenjak cvrkutić. 

Kamp je poslužio i za obuku 25 polaznika, uglavnom mladih prirodnjaka, koji su imali priliku da nauče kako se u naučne svrhe ptice bezbedno hvataju, raspoznaju, premeravaju, obeležavaju i vraćaju na slobodu. Istraživačima aktivnosti nisu teško pale jer su svakoga dana uživali u seobi ptica u bajkovitom prirodnom ambijentu. 

- Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je kamp u okviru projekta „Jadranski selidbeni put 4“ koga podržava nemačka fondacija EuroNatur. Nama je Labudovo okno posebno važno, te ulažemo velike napore da se celo područje istraži i bolje zaštiti. To je jedinstven raj za ptice gde se one razmnožavaju, a nakon toga okupljaju, odmaraju i spremaju za dug i opasan put do Afrike - objašnjava Sandra Jovanović, organizatorka kampa.

Ove godine, zbog pandemije Covida 19 smanjeni su kapacitet kampa. To, međutim, nije omelo brojne ljubitelje prirode da kamp posete, a raduje što su istraživačkim aktivnostima prisustvovale porodice sa decom.

- Kapacitet kampa bio je popunjem nakon samo tri dana od objave i početka prijavljivanja. Nama to ukazuje na veliku zainteresovanost građana i potrebu da se ovakve i slične istraživačke aktivnosti sprovode tokom cele godine na većem broju lokaliteta - ističe Jovanović. 

Labudovo okno je područje Dunava i njegovih poplavnih zona na južnom obodu Panonske nizije, između prostrane Deliblatske peščare na severu i zatalasanog Braničeva na jugu. Prepoznato je na svetskom nivou kao Međunarodno značajno područje za ptice (IBA), a od 2007. godine nalazi se na listi Ramsarskih područja, odnosno značajnih močvarnih područja.

Tokom zimskih meseci na vodama Labudovog okna okuplja se preko 70.000 jedinki raznih vrsta ptica, ponajviše divljih gusaka i pataka. Dugogodišnjim istraživanjima zabeleženo je više od 270 vrsta ptica od kojih su mnoge retke i ugrožene u nacionalnim i međunarodim okvirima.

U Društvu ističu da je njihova želja da Labudovo okno postane prepoznata istraživačka i ornitološka stanica otvorena za sve zainteresovane ljubitelje ptica i prirode.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments