Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. oktobar 2020.

Ovo je rezultat dogovora koji su predstavnici više udruženja boraca postigli sa ministrom za socijalna i boračka pitanja, nakon štrajka koji je ispred Predsedništva Srbije organizovalo Udruženje boraca "Gvozdeni puk Srbije" i drugi predstavnici

Učesnici ratova od 1990. godine kojima je vreme provedeno u ratu priznato u poseban penzijski staž od sada će imati pravo na zdravstveno osiguranje - saopštilo je Udruženje boraca Valjevo. Ovo je rezultat dogovora koji su predstavnici više udruženja boraca postigli 6. oktobra sa ministrom za socijalna i boračka pitanja Zoranom Đorđevićem. Udruženje je objavilo i dopis Fonda zdravstvenog osiguranja Srbije upućen filijalama koji dokazuje da je prihvaćen ovakav stav.

Dogovor sa ministrom Đorđevićem je postignut nakon štrajka koji je ispred Predsedništva Srbije organizovalo Udruženjr boraca "Gvozdeni puk Srbije" uz učešće predstavnika iz različitih krajeva zemlje.

Na ovaj način više hiljada učesnika ratova od 1990. godine najzad će imati pravo na zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje, rekao je za portal "Krug" Ljubomir Bradić, generalni sekretar Udruženja boraca "Gvozdeni puk" i ujedno predsednik Udruženja boraca Valjeva:

 - Prezadovoljni smo! Posle 30 godina najzad smo izvojevali pravo učesnika ratova da budu zdravstveno osigurani na osnovu boračkog staža ako na neki drugi način ne ostvaruju to pravo. Ovo je, posle borbi u ratovima, za sada naša najveća pobeda u miru: pravo da se ljudi leče besplatno. Ne mogu vam reći tačno koliko boraca nije imalo osiguranje, po našoj proceni i do 70%, po proceni Ministarstva oko 40%, u oba slučaja rešili smo problem hiljadama ljudi! Mnogi učesnici ratova su poljoprivrednici, neki su prinuđeni da rade na crno, različiti su razlozi zašto nisu bili osigurani po nekom drugom osnovu - objašnjava Ljubomir Bradić.

Na pitanje zašto svi borci nisu imali pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu kada Zakon o zdravstvenom osiguranju čl. 16 to predviđa za "borce kojima je status borca utvrđen u skladu sa propisima o zaštiti boraca", Bradić objašnjava da zapravo nije bilo definisano kako se utvrđuje status borca.

- Taj smo problem rešili tako što će status borca imati onaj ko ima upisan poseban penzijski staž po osnovu učešća u ratu. Procedura je sledeća: PIO će izdavati uverenje o upisu penzijskog staža po osnovu učešća u ratu, a na osnovu tog uverenja Fond zdravstvenog će prihvatati zdravstveno osiguranje.

 Bradić kaže da u završnu fazu ulaze i razgovori o isplati ratnih dnevnica i da na tome najviše angažovan predsednik "Gvozdenog puka Srbije" Dejan Milošević Kune, sa ciljem da svi dobiju sredstva po ugledu na ona koja su dobili rezervisti iz Topličkog okruga. On ocenjuje da je na sastancima u Predsedništvu i sa ministrom Zoranom Đorđevićem postavljen temelj za nastavak razgovora i o ostalim zahtevima udruženja boraca, kao što su:

- izgradnja centralnog spomen obeležja u Beogradu

- donošenje Zakona o borcima

- izrada jedinstvene boračke legitimacije

- osnivanje Kancelarije za boračka pitanja pri Vladi Srbije

- da mediji posvete više pažnje problemima učesnika ratova od 1990. godine.      

R.Vesković

fotografije: Udruženje boraca Valjevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments