Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. oktobar 2020.

U našoj zemlji više dece rađalo se za vreme balkanskih ratova, oba svetska rata, pa čak i za vreme bombardovanja, a sada je svake godine broj novorođenčadi za hiljadu manji nego prethodne

Svakoga dana u našoj zemlji rodi se, u proseku, samo 176 beba, a umre čak 278 osoba, zbog čega godišnje „izgubimo” grad od 35.000 ljudi. I dok se ljuljaške u dečjim parkovima sve češće njišu prazne, liste čekanja za staračke domove sve su duže, piše "Politika". Svaki peti stanovnik Srbije stariji je od 65 godina, a tek svako sedmo dete mlađe je od 15 godina. Najveći broj mališana u Srbiji nema ni brata ni sestru jer se mame i tate najčešće odlučuju na jedno dete. Svaki treći bračni par u našoj zemlji uopšte nema naslednike.

Za samo godinu dana u Srbiji je sklopljeno čak 700 brakova manje nego prethodne godine, a u isto vreme razvedeno je 1.000 brakova više. Svaki treći par u Beogradu i Vojvodini stavlja tačku na bračnu zajednicu, a u brakorazvodnoj statistici završi i svaki četvrti bračni par u Srbiji. Svaki treći muškarac u Srbiji ne nosi burmu, a venčanicu nikada nije obukla svaka četvrta žena. Svako četvrto dete u Srbiji rodi se van braka.

Iz porodilišta širom naše zemlje, navodi se u tekstu Katarine Đorđević, svake godine iznese se hiljadu beba manje nego prethodne – više dece rađalo se za vreme balkanskih ratova, oba svetska rata, pa čak i za vreme bombardovanja.

Dve trećine mladih u našoj zemlji, starosti od 16 do 30 godina, živi s roditeljima, a više od 60 procenata mladića i devojaka nema nikakva primanja. Na ludi kamen je stala tek svaka osma mlada osoba, a u svom stanu živi samo deset odsto njih, pokazuju podaci iz najnovijeg Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, koji svake godine objavljuje Krovna organizacija mladih Srbije.

Prema podacima „Centra za mame” - manje od polovine majki u Srbiji ima stalno zaposlenje – petina njih je nezaposlena, trećina radi na crno ili je angažovana na privremeno-povremenim poslovima, a više od 60 odsto zaposlenih majki u Srbiji ima primanja ispod republičkog proseka.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments