Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. oktobar 2016.

Uz odavanje pošte nevino stradalim civilima u Kraljevu oktobra 1941. godine, grad na Ibru danas poslao i poruku mira

Potomci streljanih, predstavnici grada Maribora, vojske, žandarmerije, policije, stranaka, boračkih i udruženja građana položili su danas na Lagerskom groblju u Kraljevu vence i palili sveće nad humkama železničara, bravara, kovača, inženjera, lekara, seljaka, tadašnjih izbeglica…koje su oktobra 1941. godine, u znak odmazde, streljali nemački fašisti.  

Ovom događaju prethodilo je odavanje počasti žrtvama na komemorativnoj sednici gradske skupštine na kojoj je Vesna Milojević, direktorka Istorijskog arhiva u Kraljevu podsetila na to krvavo vreme pre 75 godina, kada je grad na Ibru, u nekoliko oktobarskih dana, postao grad-stradalnik. Za nekoliko dana od sredine oktobra 1941. godine, kao osvetu za borbene akcije boraca za slobodu, četnika i partizana a prema fašističkom pravilu – sto za jednoga, vojnici Vermahta su u Kraljevu streljali najmanje 2.195 nedužnih civila. To nije konačan broj, jer se tačan popis žrtava još utvrđuje. Tadašnja varoš od oko 13 hiljada stanovnika zavijena je u crno, a među streljanima bilo je i onih koji su spas od fašista u Sloveniji, potražili u Kraljevu. Među nedužno ubijenima bilo je i dec,e kao i 29 žena.

Na groblju su, posle odavanja pošte uz zvuke sirena i počasni plotun, sveštenici žičke eparhije održali parastost. Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva u svom obraćanju okupljenima imao je posebnu poruku za mlađe naraštaje.

- Dužni smo da sa ovog mesta u nezaborav šaljemo poruku mira. Da pominjemo i poštujemo one koji su, za nas, za produžetak svoje loze, svoje ime u večni pomen utkali. Učite, dragi sugrađani, svoju decu, uničiće, da znaju to, da razumeju, da poštuju i prenose. Dužnost nam je to.- naglasio je Terzić.

 

Kraj humki streljanih danas je izveden I poetsko muzički program pod nazivom ,,Balada o njima', prema izboru tekstova Miodraga Dinulovića, a u programu su učestvovali su glumci kraljevačkog pozorišta, profesori i učenici ovdašnje muzičke škole.

Foto: Zoran Ljubojević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments