Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. jun 2017.

Ovogodišnju manifestaciju pod nazivom Održivi turizam put ka uspehu“ organizovali su opština Vrnjačka Banja i Etno centar Gegula uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija

Cilj ovog skupa, koji se danas završava u Vrnjačkoj Banji, a predstavlja spoj nauke, privrede, turizma, kulture i tradicije, jeste da se kroz četiri programske celine, multidisciplinarnim pristupom, na jedinstven način predstavi biznis, tradicionalne, naučne, kulturne, istorijske i ljudske vrednosti, kao i nove mogućnosti i ideje za poslovanje. Trodnevnu manifestaciju pratila je sajamska izložba hrane, pića i turističkih ponuda. Pokrovitelji ovog skupa su grad Kraljevo, opštine Raška, Trstenik, Bogatić, turističke organizacije opština Vrnjačka Banja, Raška, Trstenik, Bogatić i grada Kraljeva.

U ime organizatora, goste i učesnike Samita iz gradova i opština u okruženju i iz cele Srbije, ali i iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, na otvaranju je pozdravila i poželela im dobrodošlicu Marija Jovičić, predsednica Organizacionog odbora.

- Ovogodišnji Samit je rezultat vizije poslovnih lidera zemalja regije, čiji je prvenstveni cilj razvoj i konkurentnost nacionalnih ekonomija, ali i ekonomija regije. Kako se šesti Biznis samit održava u godini održivog turizma, želimo da njenu realizaciju pretvorimo u veliki društveni projekat. Gradićemo poverenje i osećaj da postoji održivi način da država pomogne i bude partner za dobru ideju i ozbiljne projekte - istakla je Marija Jovičić.    

Domaćinima i gostima se obratila i zamenica gradonačelnika grada Kraljeva Marica Mijajlović.

- Iskreno se nadam da ćemo svi izvući jedno veliko iskustvo iz ovog dešavanja, da ćemo, poučeni primerima dobre prakse iz svog regiona, i zajedno, kao veliki tim, sa prijateljima iz regiona, raditi na ostvarenju strateških ciljeva i na tome da život naših građana, ali i turista, bude što bolji i uspešniji - poručila je.

Predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović podsetio je da je Vrnjačka Banja pravi primer održivog razvoja turizma i opštine koja ulaže u turizam, na najvišem nivou.

- Primer smo dobre prakse kako treba ulagati u turizam, jer je to privredna grana koja povlači za sobom sve ostale privredne grane i stvara opšti razvoj ne samo jedne lokalne samouprave, već celog okruga i Republike - rekao je Đurović.

Tokom tri sajamska dana, u hotelu „Fontana“, organizovane su naučne konferencije, prezentacije, promocije brendova, strateška poznanstva i šanse za saradnju, uz izložbe, koncerte.                                                                                                                                                                                                  Ovogodišnji Biznis samit je okupio brojne domaće i regionalne privredne subjekte, naučne radnike, ekonomske stručnjake, članove Privredne komore Srbije, gradonačelnike gradova i predsednike opština Srbije i regiona,, kao i domaće zvaničnike i inostrane diplomate.

Prvi dan je bio rezervisan za panel „Uposlimo Srbiju kroz privatno-javno partnerstvo i saradnja kroz programe društveno odgovornog poslovanja“. Drugog dana na programu su bili paneli „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja i održiva izgradnja Etno centra“,“ E-turizam i socijalni mediji i IT kao podrška upravljanju u turizmu“, kao i „Zaštita prirode u konceptu razvoja turizma i tematski parkovi“. Današnji dan bio je namenjen bilateralnim susretima.

Grad Kraljevo se na Samitu pojavio kao pokrovitelj, ali i kao učesnik prve panel diskusije. Kako je istakla Marica Mijajlović, zamenica gradonačelnika Kraljeva, javno-privatno partnerstvo nije zaživelo tako dobro u Srbiji kako se očekivalo.

- Treba promeniti modalitet, prilagoditi našim uslovima da javno-privatno partnerstvo bilo održivo. Mi kao region treba da nastupimo prema državi - to je regulisanje aerodroma Morava, autoputa, ključnih, strateških pravaca, koji bi trebalo da dovedu do razvoja ne samo grada Kraljeva i opštine Vrnjačka Banja, nego kompletnog regiona. Smatram da svaki dan i svaku priliku treba da koristimo da privučemo ljude, da im pokažemo koliko su lepi naša Srbija, naš region, Vrnjačka Banja, Kraljevo. Na nama, predstavnicima lokalnih samouprava, jeste da na ovom skupu pokažemo potencijale svakog grada, da se udružimo, da budemo jedinstveni, da idemo ka zajedničkim strateški ostvarljivim ciljevima i ka tome da svima nama, građanima Srbije, bude dobro -  poručila je Mijajlović.

Grad Kraljevo je ovogodišnji dobitnik nagrade GRAND PRIX BUSINESS SUMMIT. Kako je obrazloženo, „simboli vladara dinastije Nemanjića danas krase državni grb Srbije – dvoglavi orao, ocila, ljiljani... godina jubileja – 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, dana kada se Raška zvanično upisala na mapu srednjovekovnih država...“, predodredili su da grad Kraljevo bude dobitnik priznanja – za projekat „Osam vekova svedočastva“. Primajući nagradu, zamenica gradonačelnika je naglasila da je „velika čast jedno ovakvo priznanje poneti u grad koji se ne baš slučajno zove kraljevski“.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments