Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. april 2016.

Da li su predstavnici Inicijative za prava radnika na pregovorima sa Ministarstvom privrede tražili stečaj za Livnicu, kao što tvrdi zastupnik kapitala Livnice Zoran Bogdanović?

 

Protestnom skupu koji su u zgradi Gradske uprave organizovali predstavnici Inicijative za prava radnika, prisustvovalo je oko 200 bivših radnika Fabrike vagona, koja je otišla u stečaj i pedesetak radnika kraljevačke Livnice koja i dalje radi, a nekada je poslovala kao deo holdinga ove fabrike.

U udruženju Inicijativa kažu da su skup sazvali kako bi nekadašnje kolege informisali o dosadašnjem toku pregovora njihovih i predstavnika lokalne samoprave sa nadležnima u Ministarstvu privrede o povezivanju 4,5 godine radnog staža, izmirenju neisplaće 34 zarade i o pokretanju proizvodnje u bivšem preduzeću.

Dragan Mitrović, predsednik Inicijative kaže da su pregovori bili mučni i da su pale čak i teške reči, zbog kojih su nakratko prekinuli pregovore.

„Državni sekretar Dragan Stevanović izvređao je našeg kolegu, zbog čega ćemo podneti tužbu protiv Stevanovića, a pregovore ćemo nastaviti 13. aprila sa pomoćnikom ministra privrede Milunom Trivuncem“, rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, tokom pregovora bilo je ponuda koje se uopšte ne odnose na zahteve radnika, poput one da bivši radnici kao poverioci stave hipoteku na Livnicu, koju bi im država ustupila, a oni prodali.

„Na skup je došao zastupnik kapitala u Livnici Zoran Bogdanović, zbog čega sada može doći do sukoba, iako mi ništa na štetu Livnice nismo tražili“,tvrdi Mitrović, pojašnjavajući da infotrmacije prerastaju u trač koji nema veze sa istinom, poput one da je odbio devet minimalaca, a ta opcija, kako kaže, nije bila ni ponuđena, jer ta sredstva iz Fonda solidarnosti radnicima bi mogla da bude isplaćena tek kada se ustanovi stečajna masa.

U Inicijativi se nadaju dogovoru da im 34 zarade, neisplaćene za period kada je država bila vlasnik Fabrike vagona, budu isplaćene u ratama i to po sporazumu koji su sa državom potpisivali kada su uzimali otpremnine, a dogovori o povezivanju 4,5 godina radnog staža bili su uspešni.

„Radnici Livnice su uzeli otpremnine i radili sve vreme, ne znam čemu sukob, kada im mi ništa ne smetamo“, kaže Mitrović.

S druge strane, zastupnik kapitala Livnice Zoran Bogdanović kaže da su radnici njegovog preduzeća došli kako bi iskazali protest zbog, kako navodi, neopravdanog zahteva bivših radnika Fabrike vagona da se u Livnici uvede stečaj.

„Ko su oni i s kojim pravom da uvode stečaj u Livnicu, zar im nije dovoljno što su stečaj uveli u Vagonogradnju? Tada su tražili stečaj, a sada traže da rade,a mi radimo bez stečaja“, kaže Bogdanović.

On pita bivše vagondžije gde su bili dve godine kada su, kako tvrdi, one koji nisu želeli da štrajkuju dovodili u nezgodnu situaciju.

„Kako će da rade: od države su dobili 450 miliona dinara, a za te pare nisu isporučili nijedan vagon, dobili su i 850.000 evra za 32-osovinski vagon, a nisu ga ni polovično završili“, tvrdi Bogdanović.

On dalje nabraja sve dugove Fabrike vagona i pita s kojim pravom vagondžije traže da rade, kada osim prema proizvođačima postoje i dugovi prema Elektrodsitribuciji od, kako navodi, 50 miliona dinara i 30 miliona dinara za gas.

Da im država da i 50 miliona evra – oni bi to spiskali i ne bi napravili nijedan vagon, tvrdi Bogdanović i pita jesu li bivši radnici Fabrike vagona produžena ruka lokalne samouprave u, kako kaže, prljavoj igri oko privatizacije Fabrike vagona.

Livnica, prema rečima Bogdanovića, redovno izmiruje zarade, od države ne traži pomoć, pa će tražiti isti tretman kao vagondžije i prijem u Ministarstvu privrede, a ako ne dobiju obećanje lokalne samouprave da će im to biti omogućeno, u ponedeljak 11. aprila napraviće, kako kažu, „odbor za doček Vučića“, jer premijer prema najavama tog dana dolazi u posetu Kraljevu.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments