Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

12. oktobar 2017.

Gradski čelnici uzdržani su oko određivanja datuma otvaranja fabrike, ali su najavili da će biti izgrađena na lokaciji «Autotransporta», da će deo objekata biti iskorišćen i da turska kompanija ima u planu da otvori srednju tekstilnu školu

Prva fabrika u Kraljevu posle nekoliko decenija, ponosno je, na današnjoj konferenciji za novinare istakao gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić najavljujući investiciju kompanije «Taypa», koja je deo holding kompanije «Tayp», čije je sedište u Tusrkoj.

On je dodao da su razgovori o investiciji vođeni na nivou predsednika Srbije i Turske, njihovih timova i Ministarstva privrede.

- Vođene su tri runde pregovora, vlasnik kompanije je posle pregovora o lokaciji privatnim avionom sleteo na aerodrom «Morava» i došao u Kraljevo gde smo nastavili razgovore, a treća runda odnosila se na tehnički deo – precizirao je Terzić.

Posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju, u Kraljevo je došao i stariji sin vlasnika kompanije, pa su započeti razgovori i o konkretnim detaljima potrebnim da bi ova investicija mogla da bude zaokružena

Prema njegovim rečima, nova fabrika biće podignuta na mestu «Autotransporta» koji je u stečaju, a čije zemljište treba da kupi turski investitor.

- Drago mi je što je Kraljevo, konačno na putu da dobije značajnu investiciju, što će Kraljevčani imati priliku da rade u svom gradui nadam se da ćemo na ovaj način zatvoriti trend iseljavanja mladih iz našeg grada i da će Kraljevo postati mesto u koje će ljudi dolaziti zbog posla, a ne odlaziti odavde da nađu bolju budućnost – istakao je gradonačelnik.

On je dodao da je pred Kraljevom veliki posao i da to što je Kraljevo odabrano za ovu investiciju, znači da sada grad treba da se postara za izdavanje dozvola, izgradnju kolektora otpadnih voda, otvaranje autobuske linije do ove lokacije i oko obuke nezaposlenih koji mogu da očekuju posao,

Zapošljavanje će ići fazno, pa bi u prvoj fazi trebalo da bude zaposleno između 700 i 1.000 ljudi, a Terzić je izrazio očekivanje da je u pitanju brend po kojem će Kraljevo postati preopznatljivo kao što je nekada, u svetu tekstilne industrije, bilo poznato po preduzeću «Rudnik».

- Fabrika će nići na zgarištu nekadašnjeg giganta, iz nečega što više ne postoji, mislim da je to odlična poruka, a onog trenutka kada fabrika bude radila u punom kapacitetu imaćemo ne samo 2.500 radnika, već i toliko porodica u Kraljevu koje će imati nova primanja i to će se osetiti u celom gradu – smatra Terzić, dodajući da je vrlo oprezan oko određivanja datuma kada bi fabrika u Kraljevu mogla da bude otvorena, ali da investitori imaju optimističke prognoze.

Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem, kaže da su rokovi koje investitori imaju u pogledu otvaranja fabrike u Kraljevu, izuzetno kratki, ali da sa datumima ne treba licitirati. Neće, rečeno je, biti srušeni svi objekti  Autotransporta» u stečaju.

- Investitor će ući u rekonstrukciju postojećih objekata, video sam kompletan biznis plan moderne fabrike, a da dugotrajno razmišljaju govori i njihova ideja da u njenom sklopu izgrade srednju tekstilnu školu, u kojoj žele da školuju kadar, kako bi u narednih pet godina mogli da zaokruže kompletnu investiciju – rekao je Nestorović.

Snežana Prelić, direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu rekla je da oni kao državni servis stoje na raspolaganju budućem investitoru, ali da čekaju da čuju koji su to obrazovni profili koji će investitoru biti potrebni.

Na pitanje da li je bilo razgovora i o aerodromu «Morava » u Lađevcima, gradonačelnik Terzić je rekao da su razgovori o tome vođeni na sastanku dva predsednika, a ne i na jučerašnjem sastanku kojem je on juče prisustvovao u Novom Pazaru, zajedno sa predsednicima opština i nekoliko gradonačelnika.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Znači šnajderaj, možda, ali kada e to već nemaju pojma ?! Prekinite više da lažete i mažete ovaj narod, prvo skočite pa recite, znate već šta.
  • Ime: Stanar
 • Gost - pex

  Gost - pex

  Ko dobija Transportove lokale,npr bivsu Srpsku banku u strogom centru?Samo pitam.
  • Ime: pex