Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

10. novembar 2017.

Da bi u rekonstruisanim halama otvorili fabriku tekstila, investitori iz Turske kompanije Taypa trebalo bi, najpre, da kupe imovinu kraljevačkog preduzeća “Autotransport” a. d. u stečaju na licitaciji koja je zakazana za 1. decembar

Prodaja kraljevačkog “Autotransporta” a.d. u stečaju, zakazana je za 1. decembar, a imovina preduzeća, za koje je zainteresovana turska kompanija Taypa Tekstil Giyim, biće ponuđena po početnoj ceni od 325.654.675 dinara

Auto baza u Adranima kod Kraljeva koju čine: zemljište, servisno remontna hala, poslovne zgrade, tehničko-ekonomski biro, hala vizuelne dijagnostike, hala kratkotrajnih opravki, hala dnevne nege, nova hala, mazutara, pretovarna stanica, portirnica, benzinska pumpa, crpna stanica za otpadne vode, bunar za tehničku vodu, objekti infrastrukture (prilazna saobraćajnica, unutrašnje saobraćajnice i manipulativne površine), kišna kanalizacija, fekalna kanalizacija van objekata, ograda kruga sa kapijom, rasveta kruga, hidrantska mreža u krugu, osnovna sredstva, zalihe rezervnih delova I devatsirana oprema, samo su najvažnije stavke na spisku popisane imovine koja će 1. decembra biti ponuđena na prodaju u sedištu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika – Centar za stečaj. Pravo da učestvuju na licitaciji javnim nadmetanjem imaju sva pravna i fizička lica koja do 24. novembra otkupe prodajnu dokumentaciju za 150.000 dinara (plus PDV) i uplate depozit za učešće u postupku prodaje.

I Grad Kraljevo ima potraživanja od preduzeća “Autotransport” a. d. u stečaju u iznosu 24 miliona dinara. Glavnica duga, koji čine neplaćeni porezi na zarade, porezi na imovinu, naknade za isticanje firme i naknada za zaštitu životne sredine, iznosi 16 miliona dinara, a oko osam miliona dinara su pripadajuće kamate.

- Mi smo imali i druga potraživanja, ali su ona rešenjem Privrednog suda u Kraljevu proglašena za zastarela, tako da kao grad, prema Zakonu o stečaju I imajući u vidu isplatne redove poverilaca, možemo da računamo samo na ovaj iznos sredstava - kaže gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem Aleksandar Nestorović podseća da su u Kraljevu već nekoliko puta boravili predstavnici “Taypa” grupe iz Turske (koja je direktno zainteresovana za kupovinu “Autrotransporta” a. d, iz stečaja). Dolazili su da predstave svoje projekte i viđenja fabrike koju žele da otvore u Kraljevu.

- U toku je usaglašavanje njihovih želja i vzija sa onim što država i grad Kraljevo mogu da im ponude. Dolazak njihovih inženjera na svakih sedam dana govori da se radi o ozbiljnim investitorima. Kako će se licitacija 1. decembra odvijati, hoće li se prijaviti još neko od zainteresovanih, nije mi poznato. Ja sam tu da im pomognem sa tehničke strane, jer je poznato da rekonstrukcija hala za koju bi se oni odlučili nije naivna stvar, zato što je mnogo lakše praviti objekat od početka – smatra Nestorović.

Pre odlaska ovog preduzeća u stečaj početkom 2016. godine, Agencija za privatizaciju pokušala je prodaju „Autotransporta“ u avgustu 2015. metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, uz primenu mere uslovnog otpisa duga. Tada je Vlada donela Zaključak kojim je određeno da su državni poverioci dužni da „Autotransportu“ otpišu dug sa stanjem na dan 31. decembar poslednje poslovne godine, ako se u postupku privatizacije proda kapital preduzeća. Početna cena za paket akcija iznosila je 1.472.233,42 EUR.

“Autotransport” je osnovan 15. aprila 1949. godine, a za prvih 30 godina postojanja stekao je 120 autobusa, imao 300 kamiona i 200 prikolica ukupne nosivosti više od 7.500 tona,  zapošljavao više od 1.500 radnika, a njegovi autobusi i kamioni prevozili su oko 40 miliona kilometara godišnje. O ovome više pročitajte na http://www.krug.rs/vesti/ekonomija/515-film-koji-ce-vam-probuditi-emocije.html

 

 “Autotransporta”, nažalost, više nema, a za nešto više od tri sedmice biće mnogo jasnije koliko su realna očekivanja da u maju naredne godine (kako se nezvanično najavljuje) turska kompanija Taypa Tekstil Giyim u Kraljevu, u nekadašnjim pogonima ovog preduzeća otvori svoju fabriku tekstila.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Darko

  Gost - Darko

  Evo i član gradskog veća M.Š  nakon 15 godina u politici se setio da na saobraćajnim znacima od aerodroma N.Tesla  treba iznad putokaza Čačak da se stavi i Kraljevo. Ustvari dotični je samo pokupio ideju nekog pametnijeg. 
  • Ime: Darko
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Ala će neko debelo da omasti prste.
  • Ime: Stanar