Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. novembar 2017.

Da bi realizovao ugovor od 80 miliona dinara (po nižoj ceni struje) sa Hrvatskom elektroprivredom, grad Kralljevo će morati da izmiri sva dugovanja prema EPS-u, a nadležni tvrde da traže rešenje, iako i posle rebalansa za to fali oko 15 miliona dinara

Prema ugovoru iz avgusta ove godine, električnu energiju za javnu rasvetu u Kraljevu isporučivaće Hrvatska elektroprivreda (HEP), a za tu uslugu, na godišnjem nivou, grad Kraljevo izdvojiće ukupno 80 miliona dinara. Gradonačelnik Predrag Terzić promenu dobavljača električne energije obrazlaže tvrdnjom da je ponuda Elektroprivrede Srbije bila viša od procenjene nabavke, zbog čega nije mogla da bude uzeta u razmatranje. S druge strane, naveo je, ponuda HEP-a bila je niža, zbog čega su i odabrani za dobavljača.

Iz "Elektroprivrede Srbije" (EPS) reagovali su saopštenjem da „nije retka pojava da kupci koji imaju neizmirena i značajna dugovanja pokušavaju da izbegnu plaćanje svojih obaveza raspisivanjem procesa javnih nabavki“.

U saopštenju se konstatuje da je „cilj takvog poteza da se promeni snabdevač u trenutku kada kupci imaju neplaćene račune, međutim zakonska obaveza nalaže da se pre promene snabdevača izmiri dug prethodnom“.

Osim Kraljeva, u Srbiji još i grad Valjevo se pominje kao kupac električne energije od HEP-a, pa se u saopštenju EPS pominju oba grada

"Grad Valjevo je tri puta pokušao to da izbegne. Grad Kraljevo je u vreme raspisivanja tendera za snabdevanje za potrebe javne rasvete imao dug prema EPS-u od tri mesečne fakture, što je ukupno oko 45 miliona dinara. I grad Valjevo je imao višemesečna dugovanja, koja su u trenutku raspisivanja javne nabavke iznosila čak šest mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara. Ni Kraljevo, ni Valjevo, nisu u potpunosti do danas izmirili svoje obaveze", navedeno je u saopštenju kompanije koja ističe da je tržište električne energije u Srbiji otvoreno 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača, kao i da EPS, zahvaljujući svojoj ponudi, kvalitetu usluga i povoljnim cenama, snabdeva 98 odsto tržišta komercijalnih kupaca električne energije.

Iako su imali pravo da primene meru isključenja, kaže se u saopštenju, odlučili da Kraljevo i Valjevo prebace na rezervno snabdevanje, kako bi građani imali javnu rasvetu. Iz EPS-a su poručili i da „na tenderima velikih komercijalnih kupaca učestvuju sa cenom koja je ispod tržišne u toj kategoriji kupaca i da su (prema podacima Eurostata), komercijalne cene prema nivou potrošnje u prvoj polovini ove godine, kada se radi o potrošnji od 500.000 do dva miliona kWh, u Hrvatskoj više za čak 28,6 odsto“.

Na pitanje koliko Kraljevo zaista duguje EPS-u za utrošenu električnu energiju, gradonačelnik Predrag Terzić kaže da je grad imao određena dugovanja ovoj kompaniji i da je mislio da su u potpunosti izmirena posle usvajanja rebalansa budžeta, ali da ga je direktor Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović juče informisao da Kraljevo ima još oko 14 miliona dinara duga prema toj kompaniji.

- U rebalansu je za električnu energiju opredeljeno onoliko sredstava koliko su oni koji vode taj posao označili kao potreban da grad isplati sve dugove i potrošnju do kraja godine. Pogrešili su i sada imamo problem – rekao je za portal Krug gradonačelnik Terzić i uputio nas na direktora Nestorovića.

Zvali smo Nestorovića dva puta. Prvi put je rekao da nema kompletne informacije i da pozovemo ponovo kasnije. Kroz sat i po zvali smo ponovo i dobili odgovor da će se uskoro sam javiti sa traženim informacijama, ali do trenutka zaključenja ovog teksta, to se – nije dogodilo.

U svakom slučaju, i u prvom razgovoru sa njim čuli smo da traže rešenje nastalog problema, jer u ovogodišnjem budžetu, čak ni posle rebalansa, nije opredeljeno dovoljno sredstava da se dug prema EPS-u (oko 14 miliona dinara, prema rečima gradonačelnika Terzića) – izmiri. Od kolege koji je istim povodom zvao Nestorovića saznali smo da je od direktora dobio informaciju da se, zapravo, preciznije izračunato radi o dugu od oko 15 miliona dinara i da će grad taj iznos platiti kako bi mogao da realizuje potpisani ugovor sa HEP-om. Na koji način: preusmeravanjem sredstava sa drugih budžetskih pozicija ili nekom pozajmicom – znaćemo uskoro.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments