Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. mart 2018.

Gradonačelnik Kraljeva očekuje da će danas biti prodate tri celine „Magnohroma“  i nada se da će, i za investitore koji do sada nisu hteli da ulažu u industrijska groblja, to biti signal za ulaganje na dve nove parcele koje je grad infrastrukturno opremio

Grad Kraljevo je, u saradnji sa Ministarstvom privrede, uložio značajna materijalna sredstva kako bi bila započeta izgradnja severne obilaznice kod „Magnohroma“. Sto miliona dinara uloženo je u izgradnju puta, kružnog toka, kanalizacione mreže, rasvete i trotoara, sa idejom da se teretni saobraćaj izmesti iz centra grada, ali i kako bi bio omogućen prilaz dvema parcelama koje se nalaze u vlasništvu gradKraljeva.

Jedna se nalazi neposredno uz sportski aerodrom u Kraljevu i površine je 11 hektara, a druga je veličine pet hektara. Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić kaže da je ideja bila da se ove parcele infrastrukturno opreme, kako bi potencijalni investitori došli i ulagali na tim mestima.

- Investitori ne žele da ulažu na području gde se nalazi tzv. industrijsko groblje, jer „Magnohrom“ ne radi već duže od decenije i da tamo sve izgleda sablasno. Međutim, kada „Magnohrom“ bude prodat investitoru koji želi da pokrene proizvodnju, kada se omogući da fabrika koja je nekada zapošljavala 6.000 ljudi – profunkcioniše, mislim da ćemo ostvariti dvostruku korist – smatra Terzić, naglašavajući da to, sa jedne strane, znači da će „Magnohrom“ početi da radi, a sa druge da će, možda, to biti signal i za neke druge investitore.

On dodaje da smo izgubili korak sa svetom, jer je naša tehnologija zastarela, a nemamo ni kadrovske kapacitete:

- „Magnohrom“ nikada neće raditi u onom obimu kao nekada, u to budite sigurni, jer fabrike nisu radile godinama, a i oni dobri majstori koji su nekada radili u „Magnohromu“, danas su ili u penziji, ili su otišli da rade na drugim mestima.

Gradonačelnik Kraljeva kaže kako „nikada neće reći da je „Magnohrom“ nekada zapošljavao 6.000, a sada 300 radnika, odnosno 20 puta manje“:

- Reći ću ono što je istina: „Magnohrom“ već godinama zapošljava nula radnika, a sada, kada krene proizvodnja, neki mladi ljudi, ali i iskusniji, naći će svoje parče hleba u ovoj fabrici. Očekujem da će danas biti prodate tri celine: Fabrika elektrotermičkih proizvoda, Fabrika vatrostalnih materijala i Fabrika terom i smolom vezanih opeka naći svoje kupce i iskreno verujem da će to biti one kompanije koje će u Kraljevu pokrenuti proizvodnju – rekao je gradonačelnik Kraljeva, pojasnivši da ne može da govori o zainteresovanima.

Kako portal Krug nezvanično saznaje, za FETP su, između ostalih, zainteresovana preduzeća „Nelt“, „Fabrika metalne opreme - Ekonom“ d.o.o. iz Ušća, jedno čačansko preduzeće, a za Fabriku vatrostalnih materijala dokumentaciju je otkupila finska kompanija "Afarak" koja već zakupljuje pogon za proizvodnju sinter magnezita.

I premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da očekuje da će „Magnohrom“ biti prodat po dobroj ceni, ali i ddala kako to sada nije najvažnije, jer je važnije da delovi nekadašnjeg giganta budu prodati onima koji zaista žele da pokrenu zamrlu proizvodnju

Ono što je čudno jeste što je premijerka dodala da se dobrim vestima za "Magnohrom" nada „u narednih desetak dana, dve nedelje“, ali je možda mislila na samo potpisivanje ugovora sa zainteresovanima, a ne na za danas zakazanu prodaju preduzeća u delovima.

Licitacija u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Beogradu zakazana je za danas u 11.00.

Najvažniju imovinu Magnohroma čine poslovni kompleks Fabrike vatrostalnih materijala u Kraljevu, rudnici Šumadija i Magnezit sa pogonima eksploatacije i separacije rude vatrostalnih materijala na više lokacija, celokupna oprema Fabrike vatrostalnih materijala i eksploataciona prava na poljima rudnika Šumadija i Magnezit, kao i zemljište u svojini stečajnog dužnika na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca. Početna cena iznosi nešto manje od 275 miliona dinara.

Na prodaju je i pokretna i nepokretna imovina Fabrike elektrotermičkih proizvoda (FETP) u Kraljevu, koja obuhvata proizvodne i pomoćne zgrade, zgradu prodavnice i nekoliko trafostanica, kao i celokupnu opremu. Početna cena je oko 89 miliona dinara.

Treću celinu predstavlja Fabrika SVO-TVO (smolom i terom vezanih opeka i masa), takođe u Kraljevu, a na prodaju su proizvodna i pomoćne zgrade, trafostanica i oprema. Početna cena ove celine je oko 12,5 miliona dinara.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Bivsi radnik mgm-a

    Gost - Bivsi radnik mgm-a

    Gradonacelnice, niste upuceni sta Vam se desava u gradu! Magnohrom je do danasnjeg dana radio sa smanjenom proizvodnjom, sa oko 150 radnika.
    • Ime: Bivsi radnik mgm-a