Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. april 2018.

Kraljevom se šire glasine ko će biti kupac najvažnije fabrike “Magnohroma”, najviše se “tipuje” da će to biti dosadašnji zakupac, finski “Afarak”, a pronela se i vest da je zbog ove prodaje tajno dolazio bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić

Dva dela kraljevačkog „Magnohroma” su u posedu novih vlasnika, ali u Kraljevu posebno interesovanje vlada da se nađe dobro i trajno rešenje za glavni pogon ove fabrike. Nedavna prodaja „Magnohromovih” fabrika za proizvodnju elektrotermičkih proizvoda i fabrike smolom i terom vezanih opeka lepa je vest za Kraljevo. Ali, radost kvari to što kupca i novog vlasnika nije bilo za pogon koji je decenijama bio stožer proizvodnog programa nekadašnjeg giganta – za fabriku vatrostalnih materijala.

Zato je ovde posebno bila zapažena izjava premijerke Ane Brnabić da će u naredne dve nedelje biti nađeno rešenje za „Magnohrom”. Od tada jedna nedelja je već prošla, pa se gradom šire glasine ko će biti kupac i za koje pare. Najviše se „tipuje” da će potencijalni vlasnik biti finska kompanija „Afarak”, koja je sada u zakupu tog pogona i u proteklih godinu dana je obavila nekoliko proizvodnih kampanja sinter magnezita. Ta kompanija je u pomenutom periodu zakupa čak i ulagala novac u mašine i opremu za rudnike. Pronela se čak i vest da je povodom ove prodaje Kraljevo tajno posetio i hrvatski bivši predsednik Stjepan Mesić, što je, naravno, priča iz lokalnih kafana i dokolice. Istina, jedina veza sa Hrvatskom je ta što je većinski vlasnik finskog „Afaraka” Danko Končar, jedan od najbogatijih hrvatskih biznismena, koji poslove uspešno razvija, takoreći, od Rusije do Južne Afrike.

U samom „Magnohromu” se nadaju da će promena vlasništva, ipak biti prodaja to jest kupovina, da neće biti nikakvog partnerstva sa državom, osim što će, shodno zakonskim propisima, rudnici biti u koncesionom statusu. A, da li će, budući da je reč o ponovljenom postupku privatizacije cena biti niža to je, kažu, moguće.

Poslovni kompleks „Magnohromove” fabrike vatrostalnih materijala u Kraljevu, čine rudnici „Šumadija” i „Magnezit” sa pogonima eksploatacije i separacije rude vatrostalnih materijala na više lokacija. Početna cena celokupne opreme te fabrike, eksploatacionih prava na poljima pomenutih rudnika i zemljišta u svojini na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca iznosila je oko 275 miliona dinara.

Dobri poznavaoci prilika, sadašnjeg stanja proizvodnog pogona i tržišta tvrde da bi uz nove gazde i ulaganja proizvodnja, ipak, mogla da bude brzo pokrenuta, da čak u doglednom vremenu ne bi bio nedostižan i najviši nivo fabrikacije sintera, a to je vatrostalna opeka. Ali, čak i kada bi se tako dostigao „zlatni” obim proizvodnje iz 1988. godine, a to je oko 60.000 tona opeke plus sinter sada, budući da je tehnika i tehnologija napredovala, ne bi imalo potrebe za većom zaposlenošću od oko 600 radnika. Znači, nema ni snova od onih pet hiljada radnika koliko ih je bilo u pomenutom periodu.

Podsećanja radi, na licitaciji, obavljenoj 21. marta ove godine u Beogradu, za 98 miliona dinara prodata je pokretna i nepokretna imovina „Magnohromove” fabrike elektrotermičkih proizvoda u Kraljevu. Novi vlasnik je kompanija „Nelt” iz Dobanovaca. A, od tada vlasnik fabrike smolom i terom vezanih opeka je beogradska firma „Malbeks”, koja je taj pogon platila 13,5 miliona dinara.

autor: Miroljub Dugalić

izvor:  "Politika"

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments