Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. maj 2018.

Za milion evra finska grupa „Afarak“, koja je do sada zakupljivala Fabriku vatrostalnih materijala, neposrednom pogodbom kupila je svu preostalu imovinu „Magnohroma“ koja do sada nije imala svog kupca

Novi vlasnik trećeg preostalog, takozvanog „srca Magnohroma“, koji čine Fabrika vatrostalnih materijala, rudnici „Šumadija“ i „Magnezit“, sa pogonima ekspolatacije i separacije rude vatrostalnih materijala, Upravne zgrade u Kraljevu, ali i zemljišta koje „Magnohroma“ ima na teritoriji Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca i Čajetine, kupila je finska kompanija „Afarak“.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić izjavio je da je to odlična vest za Kraljevo:

- Konačno smo uspeli da prodamo sve delove „Magnohroma“ i to je, posle svih neuspelih privatizacija, posle pustošenja i uništenja najvećeg giganta kraljevačke industrije, odlična vest – ocenio je Terzić, uz očekivanje da je u pitanju pravi partner, a ne, kako je rekao, „još jedna u nizu prevarantskih firmi koje su godinama uništavale privredu“.

Rudnici „Magnohroma“ imaju rezerve rude koje premašuju četiri miliona tona, a „Afarak“ najavljuje ulaganja u tehnologiju ekspoatacije rude.

Za raniju početnu cenu celokupne opreme fabrike, eksploatacionih prava na poljima pomenutih rudnika i zemljišta u svojini na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca od oko 275 miliona dinara, nije bilo zainteresovanih kupaca. Dobri poznavaoci prilika, sadašnjeg stanja proizvodnog pogona i tržišta tvrde da bi uz nove gazde i ulaganja proizvodnja, ipak, mogla da bude brzo pokrenuta, da čak u doglednom vremenu ne bi bio nedostižan i najviši nivo fabrikacije sintera, a to je vatrostalna opeka. Ali, čak i kada bi se tako dostigao „zlatni” obim proizvodnje iz 1988. godine, a to je oko 60.000 tona opeke plus sinter sada, budući da je tehnika i tehnologija napredovala, ne bi imalo potrebe za većom zaposlenošću od oko 600 radnika. Podsećanja radi, na licitaciji, obavljenoj 21. marta ove godine u Beogradu, za 98 miliona dinara prodata je pokretna i nepokretna imovina „Magnohromove” fabrike elektrotermičkih proizvoda u Kraljevu. Novi vlasnik je kompanija „Nelt” iz Dobanovaca. A, od tada vlasnik fabrike smolom i terom vezanih opeka je beogradska firma „Malbeks”, koja je taj pogon platila 13,5 miliona dinara.

fotografija: Miroljub Dugalić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments