Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Kraljevo, 2. jul 2016.

U Srbiji je teško započeti biznis, jer je za to potrebno mnogo potvrda i papira, ali je i zatvaranje mukotrpan posao

 Početkom 2016. počela je primena novih propisa da bi se preduzetnicima onemogućilo da zatvore radnju i državi ostave dugove. Oni sada mogu prestati da rade samo ako kod odjave posla prilože potvrdu da su sva dospela poreska dugovanja izmirili. Neizmirene obaveze preduzetnika iznose 88,8 milijardi dinara. Od te sume, oko 55 milijardi je, kako sama država procenjuje, teško naplativo.

Kao dokaz da su izmirili poreske obaveze preduzetnici prilažu dve potvrde Jedna se odnosi na obaveze koje su imali prema poreskoj administraciji, a druga se dobija od lokalne poreske administracije. Obe treba da izdaju potvrdu da duga nema. Razmak između izdavanja dveju potvrda ne sme biti veći od pet dana. Ali,  tu nastaje problem između lokalne i republičke administracije, pa su preduzetnici prinuđeni da i po nekoliko puta vade uverenja kako bi se uklopili u petodnevni rok. Za dobijanje svakog od uverenja taksa iznosi nekoliko stotina dinara, pa se troškovi bespotrebno gomilaju. Problema imaju u svim opštinama. Rešenje je, kažu, da se republička poreska administracija, odnosno njene jedinice, dogovore s kolegama iz opština i gradova i da potvrde izdaju u roku koji je zakon predvideo..

Gotovo identičan propis u Srbiji je bio donet 2013. godine, ali se baš zbog problema u primeni od toga odustalo. Upućeni kažu da su nadležni taj problem s proverom plaćenih  poreza mogli da reše i na drugi način. Preduzetnik za dugovanja odgovara i ličnom imovinom, kao i onom koju poseduju članovi istog domaćinstva. i zato se ceo postupak uz pomoć izvršitelja može uraditi daleko lakše nego ovaj s dve potvrde.

Poseban problem kod brisanja iz registra imaju preduzetnici koji su bili u sistemu poreza na dodatu vrednost. Oni 15 dana pre odjave radnje moraju da se brišu iz registra. Ukoliko to ne urade mogu da budu prekršajno kažnjeni.

Od izdavanja raznih potvrda i ubiranja takse država je, kažu zvanični podaci, prošle godine prihodovala 135 milijardi dinara. Ove godine, po svemu sudeći, po istiom osnovu, zaradiće daleko više. 

 

Ovaj tekst deo je projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Kraljeva: stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments