Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

3. jun 2016.

Reagovanje jednog ekonomiste na vest o predlogu Udruženja poreskih savetnika da krivično delo bude samo utaja veća od pet miliona dinara

 

Dnevni list «Danas» preneo je 18. maja vest da će Udruženje poreskih savetnika Srbije podneti zahtev Ministarstvu pravde da ubuduće limit za podnošenje krivičnih prijava u slučaju poreske utaje ne bude 150.000 dinara, već pet miliona dinara. Tako je, stajalo je u vesti, odlučeno na Kongresu poreskih savetnika u Aranđelovcu.

Ma, fantastična vest da će utajivači, ako to bude usvojeno, ubuduće biti zaštićeni, zakon će ih čuvati! Neće ići u zatvor, sudija za prekršaje razrezaće im par hiljada dinara kazne, platiće i verovatno bez problema registrovati auto. Ako ste sitan preduzetnik, tek onda nema razloga da brinete, do pet miliona utaje nećete nikada stići u životu, nije vam sudjeno, zato se ne opterećujte ovim predlogom. 

Vrlo je zanimljivo pogledati kakvo je to Udruženje poreskih savetnika Srbije, kada je osnovano, ko su osnivači. Guglanjem dolazimo do saznanja da je Udruženje osnovano pre tačno godinu dana. Neki dnevni listovi pompezno su preneli vest o početku rada:

„Srpski poreski savetnici su konačno dočekali svoj istorijski trenutatk, prvi Kongres poreskih savetnika Srbije“.

Kao osnivač se pojavljuje Ivan Simič, za koga se dalje u tekstu kaže da je učestvovao u Sloveniji u osnivanju dva identična udrućenja poreskih savetnika, on sam više od dvadeset godina obavlja poslove poreskog savetovanja, izuzetno značajno je predstavljen ideolog Udruženja .

Ovog velikog poreskog stručnjaka, domaćeg Slovenca, osam puta najboljeg u deželi,  imali smo priliku da upoznamo kada se niotkuda pojavio i bio postavljen na mesto direktora Poreske uprave Srbije. Nije se dugo zadržao, petnaestak meseci,  previše za urušavanje poreske službe. Članovi Fiskalnog saveta objavili su da je bio najgori direktor najvažnije službe u Srbiji, u periodu 2003, do 2013. godine. Loši rezultati su se i te kako primećivali: desetine hiljada poreskih  obveznika sa bilo kakvim dugom bili su blokirani,  iz reprograma je izbačeno više od 150 hiljada obveznika, svi veliki dužnici bili su zaštićeni maksimalno, proklamovana nulta tolerancija sive ekonomije bila je čista farsa, nelegalna ekonomija pogurana je za više od 10%. Sa ocenom Fiskalnog saveta  nisu se složili predstavnici Nacionalne alijanse za lokalno ekonomski razvoj (NALED), koji su Ivanu Simiču  dodelili prestižnu titulu «reformator godine» ! I to dan pre nego što je podneo neopozivu ostavku na mesto prvog čoveka Poreske uprave Srbije! 

Za neupućene čudno, ali nije ako znamo da su saradnici NALED-a bili Milica Bisić i Mladjan Dinkić, uništitelji srpske privrede i nosioci neostvarenog projekta uvodjenja fiskalnih online kasa uz obaveznu zamenu starih. Simić je i doveden kao kadar koji će taj posao završiti za odredjene interesne grupe. Uvoznički  lobi je ostao „kratak“  za obezbedjivanje više od 500.000 novih kasa, odnosno za posao vredan 500 miliona evra. 

Septembra 2013.g. upoznao sam Ivana Simiča. Već na  prvom sastanku shvatio sam da je  totalno nezainteresovan za proklamovanu „nultu toleranciju“ sive ekonomije.  Bio sam član tima koji je uradio verovatno najbolje istraživanje sive ekonomije jedne branše – autobuski prevoz putnika, pa smo imali više sastanaka sa poreskim reformatorom.  Istraživanjem smo nedvosmisleno pokazali da je polovina prometa firmi u ovoj branši  van legalnih tokova,  neprikazan promet dostigao je  230 miliona evra, utaje raznih vrsta poreza prelazile su  80 miliona evra! Spisak od  600 firmi klasifikovanih  sa procenom o visini  prometa koji ostvaruju na crno dat je Ivanu Simiču koji je, verovali ili ne, poslao kontrole samo u firme koje su delatnost obavljale 100 odsto legalno!

Zašto nije poslao kontrolu u: firmu koja je  prikazala prihod 18 miliona dinara I rashode od 22 miliona dinara? Projektovan prihod morao je biti veći od 220 miliona dinara, firma je imala samo jednog zaposlenog radnika, a po redu vožnje najmanje 24 vozača je moralo biti na platnom spisku? Ili u mnoge  druge firme koje su imale slične podatke (kriminalne), a u kojima je  izostala kontrola.

Da se vratimo na vest s početka teksta, na predlog da krivično delo u Srbiji bude samo utaja veća od pet miliona dinara. Kao i kada je bio na čelu Poreske uprave Srbije, Simić je ponovo dobio veliku podršku NALED-a za svoj predlog. Sve pohvale na kongresu  je iznela Jelena Bojović, jedan od direktora u ovoj nevladinoj organizaciji osnovanoj od strane USAID-a. Predlagači su zaboravili da obrazlože u kojim zapadnim zemljama njihov predlog već funkcioniše: možda je u USA dozvoljena utaja nešto manje od 50 hiljada dolara? Možda tamo to nije krivično delo, već poreski prekršaj? Ili možda u zemljama Zapadne Evrope? Ili u  Španiji, na primer, koja nas stalno zapljuskuje vestima o  velikim utajama poznatih sportista i drugih javnih ličnosti?

Po ko zna koji put razni mešetari u zemlji Srbiji, po ko zna čijem nalogu, predlažu neverovatne stvari. Ako bi prošao predlog velikih eksperata iz Udruženja poreskih savetnika, naplata poreza bi se svela na 20% svih mogućih poreskih prihoda! To bi bio pravi način da se dokusure zdravstvo i prosveta, dokrajče penzioneri koji „bezdušno“ prazne budžet. Srbija bi nestala kao Atlantida. Znajuči ko čuva „ledja“ predlagačima, mislim da nam je nestanak vrlo realna  opcija!

                                                                        Dragan Radović

Autor je ekonomista iz Beograda, vlasnik knjigovodstvene agencije «Kvatro»

karikatura: Jugoslav Vlahović

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments