Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. jun 2019.

Manje od mesec dana je ostalo do Vidovdana, za kada je najavljeno da će Aerodrom "Morava" kod Kraljeva biti otvoren za civilne letove; u sanaciju tog aerodroma država je uložila više od milijardu dinara

Pista je presvučena novim asfaltom i obeležena, ali za sada nije ni produžena niti proširena. Izgrađena je i nova okretnica, sanirana rulna staza. Ipak, posao za Vojno-građevinsku ustanovu Beograd nije završen, ali će biti, kažu, do postavljenog roka.

"Ostalo je da se završe radovi na svetlosnoj signalizaciji, asfaltiranje je završeno. Nakon završetka radova na izradi signalizacije, biće omogućeno sletanje aviona i u noćnim uslovima", ističe direktor Vojno-građevinske ustanove Beograd Slobodan Rakić.

Prošlog petka su majstori ušli i u aerodromsku zgradu. Proveravaju instalacije koje nisu korišćene od kada je pre sedam godina zgrada izgrađena. Do kraja juna će, uveravaju u "Aerodromima Srbije", i ti radovi biti završeni.

"Takođe je u toku nabavka neophodne opreme za prihvat i otpremu vazduhoplova, kao i neophodne opreme u terminalu u smislu sistema za prtljag, sistema za ček-in i svega onoga što čini jedan aerodrom. Takođe je u postupku i nabavka opreme neophodne za funkcionisanje zaposlenih", navodi direktor "Aerodroma Srbije" Mihajlo Zdravković.

Radiće 51 (pedeset jedan) zaposlen, a za posao konkuriše 369 ljudi. Pre toga, Aerodrom "Morava" će morati da dobije sertifikat Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Prvi čovek "Aerodroma Srbije" kaže da će tek potom kontaktirati sa avio-kompanijama i proveriti da li su zainteresovane da lete iz Lađevaca.

"Na osnovu onog istraživanja koje mi imamo sa kolegama iz Raškog okruga, dakle, mi očekujemo da tu budu letovi pre svega negde prema Turskoj i prema Nemačkoj kao zemljama ka kojima najviše gravitiraju i putnici i roba iz tog dela Srbije", rekao je Zdravković.

Očekivanja od aerodroma

Privrednici očekuju brži i lakši kontakt sa inostranim partnerima, a turistički centri više gostiju.

"Ali će mnogo značajnije biti nastavak realizacije puštanja u funkciju ovog aerodroma, mislim u delu kargo saobraćaja. Taj deo će tek dignuti privredu ovoga regiona. I, naravno, početak moramo pogurati i naći načina da kargo-saobraćaj što pre zaživi", istakao je Zvonko Tufegdžić, direktor kraljevačke Regionalne privredne komore.

Pre deceniju je jedanaest lokalnih samouprava u ovom delu Srbije učestvovalo u izradi studije opravdanosti otvaranja Aerodroma "Morava". Ona je pokazala da na sat vremena vožnje od aerodroma živi oko 600.000 ljudi, a na dva sata, milion.

pripremili Nemanja Jakovljević i Jelena Terzić

izvor: RTS

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments