Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

11. avgust 2019.

U toku je javni uvid prostornog plana budućeg auto-puta Pojate–Preljina, pa se može uočiti i gde će se na području Kraljeva i Čačka, umesto gradnje skupocenih mostova, „ispravljati” Zapadna Morava

Najava da ovog leta može početi gradnja autoputa Pojate–Preljina nameće pitanje kuda će, preko čije njive, proći trasa budućeg „Moravskog koridora”. U zgradi gradske uprave u Kraljevu na javni uvid izložen je prostorni plan budućeg autoputa. Ali teško je znatiželjnom bez iskustva u oblasti građevinarstva da se snađe, da „pročita” sve crteže na ekranu. Održana je i javna rasprava, ali je protekla bez većeg publikovanja. Stoga smo za razgovor na tu temu zamolili Gorana Vukovića, stručnog saradnika za poslove saobraćaja u gradskoj direkciji za urbanizam i izgradnju Kraljeva.

Posebno nas je zanimao taj, kako se moglo čuti, najkompleksniji deo budućeg koridora na području opština Vrnjačke Banje, Kraljeva, pa sve do Mrčajevaca. Tu je, prema nacrtu pomenutog prostornog plana, predviđeno nekoliko saobraćajnih petlji, veza s industrijskim zonama, drugim državnim putevima...

Jedan broj građana Vrnjačke Banje ranije je tražio od planera da se tamošnja lokacija denivelisane raskrsnice pomeri jer, kako su u peticiji naveli, prolazi tik uz dvorišta pojedinih Vrnjačana. Iako još imaju šanse da se žale već im je predočeno da je „ta izmena nemoguća, pošto bi povukla još niz promena, a i svako drugo rešenje u tehničkom smislu bi bilo lošije”. Predviđena trasa autoputa s kolovozima, zaustavnom trakom, razdelnim ostrvom i bankinama širine je oko 70 metara. Od Vrnjačke Banje vodi dalje do petlje u selu Vrbi, gde je predviđena veza s dva postojeća državna puta, od Vrbe do sela Vitanovca, gde se spaja sa saobraćajnicom prema Kragujevcu i drugom vezom s putem prema Kruševcu.

Autoput, sudeći prema pomenutom nacrtu prostornog plana, ići će paralelno s ranije sagrađenom obilaznicom, pa postojećim mostom preko Ibra, zatim ispod železničke pruge i puta Kraljevo–Kragujevac do fabričkog kompleksa „Magnohroma”. Tu je i petlja „Kamidžora”, baš uz buduću industrijsku zonu i sportski centar, a nastavlja se uporedo s ranije započetom i planiranom severnom obilaznicom Kraljeva. Od ove petlje će se najbrže dolaziti do centra Kraljeva. U nastavku, koridor, ne prelazeći preko Zapadne Morave, vodi pokraj sela Sirče i Grdice. Tu saobraćajnica ima i zaštitnu funkciju od poplava, jer će se graditi baš uz podignuti bedem u Grdici. Sledi petlja u selu Adrani, gde će se uraditi i veza s Ibarskom magistralom.

Zanimljivo je da će na ovom potezu, na oko četiri, pet lokacija biti „ispravljeno” korito Zapadne Morave, i to kod sela: Sirče, Oplanića, Grdice i Adrana. Posle petlje u Adranima, prema Mrčajevcima i Preljini, sledi prokop znatno dužeg novog korita Morave, koja je zbog čestih poplava tu menjala tok i meandrirala. Stručnjaci tvrde da je to jeftinije nego gradnja mostova i sigurnije što se tiče opasnosti od budućih izliva reke iz korita.

Pored ubrzane eksproprijacije zemljišta i objekata, za budući autoput biće od vlasnika po tržišnim cenama otkupljivane i parcele gde se reka seli u novo korito, a staro će biti zaravnjano zemljanim nasipima.

Proteklih dana primedba koja se na nacrt prostornog plana ovde najčešće čula jeste od meštana sela Sirče, zato što je izostavljen most preko Zapadne Morave, koji je sada viseći, ali je dugo godina bio najkraća veza Sirčana s „Magnohromom”, pa i centrom grada.

U svakom slučaju, Kraljevčanima i njihovim komšijama se u dogledno vreme smeši prilika da putuju koridorom ili sa novootvorenog aerodroma „Morava” – avionom.

autor: Miroljub Dugalić

izvor: "Politika"

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Kv

    Gost - Kv

    U svakom slučaju, Kraljevčanima i njihovim komšijama se u dogledno vreme smeši prilika da putuju koridorom ili sa novootvorenog aerodroma „Morava” – avionom.

    HA HA

    • Ime: Kv