Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. decembar 2019.

Zbog guste magle, avion ATR 72 sa 65 putnika poleteo je danas sa piste u Lađevcima za Beč sa četiri sata zakašnjenja, do leta naredne godine biće dva leta nedeljno za Beč (tokom letnje sezone tri), a od marta i dva za Solun

Sa četiri sata kašnjenja zbog jutrošnje guste magle, nešto pre 12 sati poleteo je prvi avion sa piste aerodroma „Morava“. Avion ATR 73 koji je sa posadom i 65 putnika krenuo u promotivni let do Beča, sleteo je pola sata ranije na aerodromsku pistu u Lađevcima, dočekan uz tradicionalni pozdrav vodenim topovima.

Pogledajte video zapis sa današnjeg događaja:

Time su, praktično, otpočeli letovi od javnog značaja sa ovog aerodroma, a svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, čelnici lokalnih samouprava Raškog i Moravičkog okruga, menadžmenta „Aerodroma Srbije“, privrednika i drugih gostiju.

- Ovo je istorijski dan za Kraljevo, Čačak i dva okruga kojima pripadaju, jer su generacije sanjale ovaj dan i danas konačno letimo za Beč u kojem smo za sat i po vremena, a nekada nam je samo do Beograda trebalo tri sata. Uz izgradnju Moravskog koridora Kraljevo ponovo postaje industrijski grad, pa očekujem da je ovo početak novog života grada na Ibru – ocenio je Terzić.

Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga najavio je da će se raditi nova kargo pista koja će moći da primi i veće avione.

- To će omogućiti bolji izvoz, gradićemo i kargo centar. Uspešni privrednici to potvrđuju, a omogućili smo i našoj deci da sa „Morave“ mogu da odu u svet, ali sa povratnom kartom, da mogu ovde da se vrate, jer će u narednim godinama Srbija i Kraljevo biti destinacija za kvalitetan život – naveo je Simović.

Dočekali smo oni što smo godinama očekivali, a današnji let potvrdio je da su sva ulaganja isplatila, poručio je danas, uoči prvog leta sa „Morave“, pomoćnik ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zoran Ilić.

- Ovim letom je počeo redovni avioprevoz, uspeli smo da obezbedimo prevoz u javnom interesu. Od marta očekujemo letove i za Solun - dodao je Ilić.

I direktor preduzeća „Aerodromi Srbije“ Mihailo Zdravković izjavio je da je današnji dan veliki za aerodrom Morava, i da su „Aerodromi Srbije“ učinili sve da do ovog dođe.

- U toku zimske sezone letećemo ka Beču, kasnije ka Solunu. Ovo nije kraj, nadamo se da će se broj destinacija povećavati i da ćemo imati još bolje uslove -istakao je Zdravković.

Za potrebe novog aerodroma, nabavljeno je i novo savremeno vatrogasno spasilačke vozilo vredno milion evra.

- Aerodrom će mnogo značiti privredi Kraljeva, jer će naši poslovni partneri moći mnogo brže da dođu do nas. Kad bude i auto-put dobijaćemo nove kupce i sa njima brže i bolje sarađivati – smatra Radojko Janić, osnivač „Radijator inženjeringa“.

Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka banja podsetio je da su se do sada turosti žalili na dug transfer od beograda do Vrnjačke Banje, ali da će ovaj aerodrom i Vrnjačku Banju turistički povezati sa celim svetom.

- Očekujemo da ćemo sa Er Srbijom dogovoriti i čarter letove koji su Vrnjačkoj Banji bitni za turiste iz naših ciljnih grupa – izrazio je svoja očekivanja Đurović.

Do narednog leta će sa „Morave“ avioni, na liniji za Beč, nacionalne avio kompanije „Er Srbija“ ići dva puta nedeljno, a tri puta sedmično tokom leta, dok će sezonska linija za Solun biti uspostavljena na proleće naredne godine sa dva sedmična leta.

Cena povratne karte krajem decembra je oko 10.000 dinara, a promotivna cena u jednom smeru košta 3.999 dinara. Koliko će koštati let do najveće grčke luke u Egejskom moru biće poznato kada ova linija bude uspostavljena. Prema najavama zvaničnika, a u toku su pregovori i za uspostavljanje redovnog avio saobraćaja i prema još nekim destinacijama.

Do 2012. godine u aerodrom „Morava“ uloženo je oko 12 miliona evra, početkom ove godine još oko milijardu dinara, a nedavno i dodatnih 157 miliona dinara.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments