Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. mart 2020.

Odluka NBS ne znači da će kamate ili troškovi biti oprošteni, već samo prolongirani narednih 90 dana tokom kojih banka i davaoci lizinga neće obračunavati zateznu kamatu na dugovanja i neće pokretati prinudnu naplatu

Narodna banka propisala moratorijum (zastoj u otplati za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike, preduzetnike, privredna društva), koji ne može biti kraći od 90 dana, tj. od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije

Na danas održanoj sednici Izvršnog odbora, Narodna banka Srbije (NBS) usvojila je odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum).

U saopštenju je navedeno da će NBS „preduzimati sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u vanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede Republike Srbije. Svest o neophodnosti odgovornog ponašanja svih tržišnih učesnika je u ovim osetljivim trenucima od neprocenjivog značaja za prevazilaženje teškoća sa kojima se možemo suočiti".

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije.

U tom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga.

U saopštenju NBS navodi se i da „tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga neće obračunavati zateznu kamatu na dospela, a neizmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata".

Ni banka, ni davalac lizinga, od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primenom usvojenih propisa. Banke i davaoci finansijskog lizinga dužni su da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima, a ukoliko klijent u roku od deset dana od objavljivanja ovog obaveštenja ne odbije navedenu ponudu - smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments