Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. maj 2020.

Osim u Omladinskoj ulici, gde se u baštama pojedinih kafića tražilo mesto više i gde je među gostima bilo i onih koji ne žele da poštuju pravilo “dve osobe za istim stolom na distanci”, kod većine ostalih posla nema koliko se očekivalo

Posle višenedeljne pauze, većina ugostiteljskih objektata u Kraljevu, danas je počela sa radom u ,,posebnim uslovima". Ipak, većina unutrašnjih delova kafića danas gotovo da je bila prazna, a u baštama mnogih lokala, (osim u šetačkoj zoni u Omladinskoj ulici gde je bila gužva), bilo je zauzeto tek po nekoliko stolova.

Ugostitelji smatraju da su slabiju posećenost izazvale i zaštitne mere koje se primenjuju, a veći “povratak u kafiće” očekuju za vikend, kada se očekuje da će i lokali koji su u fazi pripreme i postavljanja letnjih bašti, početi sa radom.

Ono što smo mogli da primetimo jeste da se u objektima propisane mere poštuju, zaposleni uglavnom nose zaštitne maske, postavljena su dezinfekciona sredstva na označenim mestima. Za stolovima u baštama sede do dva, eventualno tri gosta. Ipak, prema rečima jednog od konobara, određeni broj gostiju, pogotovo mladih, odbija da poštuje propise koji nalažu fizičku distancu.

- Za sada, uglavnom, sve funkcioniše, ali zna se da uvek postoje pojedinci koji imaju neka ,,svoja" pravila i ne shvataju da njih šestorica ne mogu da sede za jednim stolom i da to pravilo nisu konobari smislili. Što se obima posla tiče, ima ljudi, ali ne onoliko koliko se očekivalo. Maj je mesec u kojem se i radnim danima, ,,lovi" slobodno mesto u centralnim kafićima. Ko zna, možda već sutra situacija bude bolja - smatra Miloš, konobar u jednom od lokala u u Omladinskoj ulici.

Sa druge strane, oni koji su danas bili gosti kafića priznaju da se raduju konačnim otvaranju letnjih bašta, kao i da im propisane mere zaštite ne narušavaju kompletan ugođaj.

- Jedva sam dočekao dan da se vratim starim ritualima, sednem u kafić, naručim espreso i ,,odćutim" jednu partiju. Malopre sam se vratio iz Beograda i imam utisak da je ovde situacija dosta opuštenija i prijatnija. U kafiću gde sam jutros bio konobari nose vizire, a pošto je jutros bilo prohladno, većina gostiju bila je u zatvorenim delu, koji je ograđen tako da gost ima utisak da se nalazi na šalteru pošte, a ne u kafiću - objašnjava Kraljevčanin Borko, kojeg smo zatekli u bašti kafića ,,Sotto Sopra".

Ako je sudeći po broju gostiju, restorani su u još nezgodnijem položaju od kafića, s obzirom da smo u većini restorana u Kraljevu, prvog radnog dana nakon višenedeljne pauze, zatekli maksimalno dva gosta u celom lokalu, a prema rečima zaposlenih, bolji dani za one ugostitelje koji rade sa hranom, (koji ne podrazmevaju ,,fast food" objekte), očekuju se tek nakon što se situacija sa koronavirusom u potpunosti stabilizije i kada se građani psihički, ali i finansijski oporave od posledica virusa. Ipak, niko sa sigurnošću ne može da tvdi kada će ovaj sektor ugledati ,,svetlo na kraju tunela".

- Najbolji pazari su u večernjim satima, pa se nadamo da će se situacija nešto poboljšati ukidanjem zabrane kretanja i produžetkom radnog vremena, ali to i dalje neće biti zavidan promet. Još se život nije stabilizovao, pa ručkovi u restoranima, nisu prioritet. Više posla očekujemo posle 15. juna, kada počnu proslave. Najpre će se oporaviti ,,dnevni" kafići, potom kafane i lokali sa ,,živom" muzikom, pa tek onda restorani - navode u jednom kraljevačkom restoranu.

Takođe, nije mali broj onih ugostiteljskih objekata u Kraljevu, koji su i nakon dozvole za rad od strane republičkih organa, ostali na ,,kućnoj dostavi" hrane i šalterskoj prodaji - čekajući da se situacija stabilizuje i stvore pogodniji uslovi za nov početak.

                        Jovana Ristić

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  A možda su i novčanici prazni ?!
  • Ime: Dejan
 • Gost - Ne bitan lik

  Gost - Ne bitan lik

  I to malo gostiju sto ima srce jedan sok dva sata
  • Ime: Ne bitan lik