Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

8. avgust 2018.

Spomen obeležje u selu Obrva, koje je pre 60 godina podignuto u znak sećanja na borce pale u ratovima od 1912-1918. i od 1941-1945. godine, a nedavno obnovljeno, zasad nepoznati počinioci oštetili su čvrstim predmetom

U Obrvi, na spomen ploči na Zadružnom domu, zapisano je: „Palim borcima iz sela Obrve u ratovima od 1912 – 1918. i od 1941. – 1945. godine“, a uklesana su imena 63 ratnika iz balkanskih i Prvog svetskog rata, kao i imena 20 boraca stradalih u Drugom svetskom ratu. Na Dan ustanka, 7. jula ove godine, polaganjem venaca na ovo spomen obeležje obeležena je 60-godišnjica od otkrivanja spomen ploče. Međutim, mesec  dana od polaganja venaca i parastosa žrtvama, u ovom mirnom moravskom selu, još uvek nepoznati počinioci oskrnavili su ovaj spomenik. Na spomen ploči vidljiva su fizička oštećenja  naneta čvrstim predmetom.

- Imena vitezova koji su ginuli u rovovoma na Ceru, Kolubari , Solunu, ostavivši kosti daleko od rodnog kraja, zasluženo stoje uklesana na „Kamenoj čitanci“ ploče na zgradi MZ Obrva – kažu meštani koji su spomen ploči posvetili pažnju, očistili je i uredili pre osveštanja i parastosa, uz odavanje počasti i polaganja venaca od strane predstavnika lokalne samouprave grada Kraljeva, udruženja učesnika ratova,  ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, Subnora, Društva Jovo Kursula, pripadnika vojske i policije.

- U stotoj godišnjici od završetka Prvog svetskog rata, kada se trudimo da budemo dostojni svojih predaka, neko je došao pod okriljem noći i besramno naneo štetu na mermeru što nemo ćuti decenijama.  Ovakav sramotan čin će dugo pratiti obrvsko ime sve dok se ne kazne počinioci ovog nedela – poručuju meštani ovog pitomog Moravskog sela.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments